AcasăȘTIRI EXTERNEȘeful NATO: “China nu este dușmanul nostru”

Șeful NATO: “China nu este dușmanul nostru”

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a respins perspectiva unui “nou război rece” cu China, dar a pledat pentru o adaptare a Alianței în fața numeroaselor provocări ridicate de Beijing.

“China nu este adversarul nostru, dușmanul nostru. Nu va exista un nou război rece cu China. Dar trebuie să ne confruntăm cu provocările pe care le pune China pentru securitatea noastră și trebuie să le înfruntăm împreună”, a declarat Stoltenberg într-o conferință de presă la sediul NATO de la Bruxelles înaintea  summitului  Alianţei Nord-Atlantice, primul la care a participat Joe Biden în calitate de președinte al SUA.

Afirmațiile lui Stoltenberg vin în contextul în care liderii G7 au emis o declarație comună prin care s-au angajat să adopte o poziție mai fermă  față de China în chestiuni divergente precum represiunea din Hong Kong .

Beijingul a reacționat imediat la această declarație.

„Îndemnăm SUA și pe ceilalți membri ai G7 să prezinte faptele, să înțeleagă situația,  să nu mai calomnieze China, să nu se mai implice în afacerile interne ale Chinei și să nu mai prejudicieze interesele Chinei”, a transmis ambasada chineză la Londra.

”NATO menţine un dialog constructiv cu China acolo unde este posibil”, se arată în declaraţia liderilor Alianței. Provocările comune, cum ar fi clima, oferă, de asemenea, ”oportunităţi” de cooperare.

Conceptul strategic al NATO adoptat în 2010 nu făcea nicio mențiune asupra Chinei, iar declarația adoptată la Londra în 2019 la summitul aniversării a 70 de ani se referea la China într-o singură frază, a reamintit Jens Stoltenberg.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
143 afisari

1 COMENTARIU

  1. In Vietnam numai razboi rece nu era cum se cheama razboi mupetts in care China marca arme si moare americani.Buni papusari.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger