AcasăȘTIRI EXTERNEȘeful marinei Germaniei a demisionat după ce a spus că Putin „merită...

Șeful marinei Germaniei a demisionat după ce a spus că Putin „merită respect”

Șeful marinei Germaniei a demisionat după ce a spus că Putin „merită respect”

Vice-amiralul forțelor navale militare ale Germaniei, Kay-Achim Schönbach, și-a dat demisia din funcție după remarci controversate cu privire la criza din Ucraina și la Vladimir Putin, a anunțat sâmbătă, 22 ianuarie, la orele serii, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării.

Viceamiralul, care a calificat printre altele ca „inepție” ideea că Rusia ar vrea să invadeze Ucraina, își va părăsi postul „cu efect imediat”, a declarat purtătorul de cuvânt.

„Crimeea a plecat, nu se mai întoarce”

Kay-Achim Schönbach a stârnit iritare după ce a declarat, vineri, în India, la New Delhi,  că ceea ce vrea Vladimir Putin, „este să fie respectat”.  „Este ușor să i se ofere ofere respectul pe care și-l dorește și, probabil, îl merită”, a adăugat el. Ideea că Rusia vrea să invadeze o parte a Ucrainei ar fi, potrivit lui, „o inepție”.

De asemenea, vice-amiralul a estimat că peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, a „plecat și nu se va mai întoarce” la Ucraina. Kay-Achim Schönbach și-a făcut ulterior mea culpa, calificându-și declarațiile drept „imprudente”. „În mod clar a fost o greșeală”, a scris el într-un tweet, scrie Le Figaro.

Însă, într-un comunicat de presă difuzat seara, el explică că și-a depus demisia pentru „ a evita daune suplimentare marinei germane și mai ales Republicii Federale Germane”.

Ministerul de Externe al Ucrainei l-a convocat după-amiaza pe ambasadorul german Anka Feldhusen, după aceste declarații considerate „absolut inacceptabile” de Kiev.

Declarațiile vice-amiralului survin în mijlocul unei crize ruso-occidentale în jurul Ucrainei. În prezent, de ambele părți sunt depuse eforturi diplomatice intense pentru a preveni degenerarea situației, în timp ce zeci de mii de soldați ruși sunt încă masați la granița cu Ucraina.

Ucraina: „Germania îl încurajează pe Putin”

Sâmbătă, șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a acuzat Germania că „îl încurajează” pe Vladimir Putin, după refuzul Berlinului de a livra arme Kievului, care se teme de o invazie rusă, scrie AFP.

În acest context, Statele Unite, Marea Britanie și țările baltice au început trimiterea de armament către Ucraina, în special rachete antiaeriene și antitanc.

Germania a declarat  că va livra un „spital de campanie” Ucrainei, în februarie, respingând în același timp ideea de a trimite arme în această fostă republică sovietică.

„Astăzi, unitatea Occidentului în fața Rusiei este mai importantă ca niciodată”, a reacționat pe Twitter Kuuleba. „Partenerii germani trebuie să înceteze să submineze unitatea cu astfel de cuvinte și acțiuni care să-l încurajeze pe Vladimir Putin să lanseze un nou atac împotriva Ucrainei”, a insistat el.

 

author avatar
Tudor Borcea
1.090 afisari

5 COMENTARII

  1. Fostul cancelar koll lucreaza la putin ce e ipocrizia asta a occidentalilor??!! Ue a devenit un nimic la patrat pe care nu o mai ia nimeni in consideratie e condusa de oneghisti indoctrinati si atat!!!

  2. explicatia lui este de KK.
    Nu omori pe nimeni ptr ca nu te respecta .
    Ii intorci spatele si iei masuri ec.
    Dar , Germania a jucat totdeauna la doua capete. Vezi istoria dinainte de al doilea razboi mondial , si dupa .
    Vezi ce a zis in momentul dinainteaq daramarii zidului Berlinului.
    Vezi declaratiile dinaintea aprobarii Nord Stream 2. Vezi care le sunt investitiile in Rusia si mai ales , vezi cine dintre fostii diplomati nemti lucreaza la Gazprom.Deci , mare atentie cand joci cazacioc imbracat cu uniforma germana

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger