AcasăȘTIRI EXTERNEȘeful diplomației SUA atacă direct China

Șeful diplomației SUA atacă direct China

Secretarul de stat american Mike Pompeo a criticat dur Beijingul în timpul discuțiilor în patru la Tokyo cu omologii săi japonez, australian şi indian, o reuniune care urmăreşte să transmită simbolic un front unit în faţa gigantului asiatic.

Pompeo şi ministrul australian de externe Marise Payne şi-au exprimat „îngrijorările comune privind activitatea disimulată” a Chinei în regiunea indo-pacifică, potrivit unui comunicat al Departamentului de Stat al SUA. Ulterior, oficialul american a spus că este „mai esențial ca niciodată” ca principalele patru democrații din regiunea indo-pacifică „să lucreze împreună pentru a se proteja de corupția și constrângerea”  Partidului Comunist Chinez (PCC). O constrângere “pe care o vedem în Marea Chinei de Sud și de Est, pe Mekong, în Himalaya sau în strâmtoarea Taiwan”, a adăugat Pompeo, după ce a denunțat și încercările PCC de a „acoperi” coronavirusul.

Strategia grupului Quad

Vizita lui Pompeo în Japonia a fost menţinută în ciuda pandemiei şi a contaminării preşedintelui Donald Trump şi a unora dintre consilierii săi de la Casa Albă. Din cauza acestei situaţii, Pompeo a renunţat totuşi în ultimul moment la două opriri suplimentare, în Coreea de Sud şi Mongolia. Însă reuniunea de la Tokyo a “Quad”, grup strategic informal din care fac parte SUA, Australia, India şi Japonia, a rămas pe agenda sa. Vizita sa în Japonia este, de asemenea, prima de către un înalt oficial american de la numirea la mijlocul lunii septembrie a noului prim-ministru japonez Yoshihide Suga, cu care Mike Pompeo s-a întâlnit marți. „În prima sa declaraţie după preluarea funcţiei, Suga a descris regiunea liberă şi deschisă Indo-Pacific drept “soclul păcii şi stabilităţii regionale”. Sunt în totalitate de acord”, a declarat Pompeo, citat de AFP. „Aș adăuga doar că piatra de temelie a acestei baze este relația american-japoneză şi securitatea şi prosperitatea pe care le-a adus popoarelor noastre”, a adăugat el înainte de o întrevedere cu ministrul japonez al afacerilor externe, Toshimitsu Motegi. Constituirea “Quad”, format în 2019 la New York, a fost puternic încurajată de fostul premier japonez Shinzo Abe, al cărui consilier fidel a fost Yoshihide Suga.

Dar scopul acestei grupări apare pentru moment în esență simbolic. Înainte de plecarea sa la Tokyo,  Pompeo a spus că se așteaptă la „câteva anunțuri importante” la sfârșitul acestor schimburi patrulaterale, dar a precizat că acestea vor avea loc numai după întoarcerea miniștrilor în țările lor. Beijingul nu a ascuns opinia sa despre „Quad”, Ministerul chinez de Externe cerând țărilor să evite  discuțiile între „grupuri închise și exclusiviste”. Atât Pompeo, cât și administrația Trump sunt împotriva Chinei în probleme de securitate, comerț și tehnologie. De asemenea, relațiile  Indiei și Australiei cu Beijingul  s-au deteriorat grav  în ultimele luni. O poziție mai moderată o are premierul japonez, care a insistat că va promova “Quad”, construind în același timp „relații stabile cu țările vecine, inclusiv Rusia și China”.

author avatar
Radu Jacotă Redactor