AcasăȘTIRI EXTERNEȘeful contraspionajului chinez a dezertat în SUA. Cu tot cu secretele originii...

Șeful contraspionajului chinez a dezertat în SUA. Cu tot cu secretele originii Covid-19

Șeful contraspionajului chinez a dezertat în SUA. Cu tot cu secretele originii Covid-19

Un spion chinez de prim rang ar fi dezertat în Statele Unite și ar fi oferit informații cu privire la începutul pandemiei Covid-19.

Este vorba de Dong Jingwei, viceministru al Ministerului Securității statului (cunoscut și sub numele de Guoanbu) și șef al contraspionajului, care, potrivit informațiilor difuzate de jurnaliști independenți chinezi, ar fi părăsit țara, zburând în secret din Hong-Kong în SUA, la 10 februarie.

Potrivit Spy Talk, el a plecat împreună cu fiica sa, Dong Yang. Potrivit informațiilor vehiculate de mai multe surse, Dong Jingwei a transmis americanilor informații importante despre Institutul de Virusologie din Wuhan, centrul teoriei accidentului de laborator care a generat pandemia Covid-19 și care a fost respinsă ca o „conspirație” în ultimul an și jumătate, dar care acum este din ce în ce mai luată în calcul.

Dezertatea, luată în discuție la summit-ul China-SUA din Alaska

Dacă dezertarea lui Jingwei se confirmă, este vorba de defectorul de cel mai înalt nivel din Republica Populară Chineză.

Se pare că fuga lui Dong Jingwei a fost discutată la summit-ul sino-american din Alaska din luna martie, unde delegația chineză i-ar fi cerut secretarului american de Stat Antony Blinken să-i predea un transfug de înalt grad.

Fostul oficial chinez al Ministerului chinez de Externe, Han Lianchao, care a dezertat după masacrul din Piața Tiananmen din 1989, a scris pe Twitter că înalții diplomați chinezi l-au presat pe  Anthony Blinken să îl trimită  pe Dong înapoi. Blinken ar fi refuzat.

De ce a cerut Biden anchetarea unei scurgeri de laborator

Informațiile care ar fi fost transmise către Defense Intelligence Agency ar fi determinat aparent poziția președintelui SUA, Joe Biden, cu privire la rolul Chinei la originea pandemiei Covid-19.

Biden a cerut comunității americane de informații să-și dubleze eforturile pentru a afla dacă SARS-CoV-2 a trecut de la o gazdă-animal la om sau a fost eliberat în urma unui accident la Institutul de Virusologie din Wuhan.

Nicholas Eftimiades, care este expert în afacerile Pentagonului, Departamentului de Stat și CIA și autor al lucrării „Chinese Spionage: Operations and Tactics”, a minimizat situația ca fiind „exact ceea ce este, un zvon”.

El a declarat că în situațiile care implică bătălia dintre anti-comuniști și serviciile secrete chineze, astfel de zvonuri sunt „aruncate mereu”.

Totuși, Eftimiades a recunoscut legăturile lui Han Lianchao cu grupul Citizen Power Initiative for China, cu sediul la Washington, DC, și l-a numit o sursă care nu exagerează și care prezintă încredere pentru integritatea sa”.

Ce informații ar fi furnizat Dong Jingwei

Potrivit Red State, Dong Jingwei ar fi furnizat serviciilor americane următoarele informații:

Primele studii patogene ale virusului pe care îl cunoaștem acum ca SARS-CoV-2. Modele pentru prezicerea răspândirii și daunelor Covid-19 în Statele Unite și în întreaga lume. Dosare financiare care detaliază organizațiile și guvernele care au finanțat cercetarea SARS-CoV-2 și alte cercetări de război biologic.

În egală măsură, Dong ar fi furnizat:  numele cetățenilor americani care furnizează informații Chinei, numele spionilor chinezi care lucrează în Statele Unite sau care frecventează universități americane, dosare  financiare care indică că oameni de afaceri și oficiali americani care au primit bani de la guvernul chinez.

Dar și detalii despre întâlnirile oficialilor guvernului SUA avute (posibil fără să știe) cu spioni chinezi și membri ai sericiului rus de informații Externe, SVR.

Cunoștințele potențial extinse ale unui fost șef al contraspionajului precum Dong Jingwei despre sistemele de arme chinezești, inclusiv sistemele de arme biologice, exercită presiuni asupra oficialilor americani de securitate pentru a stabili dacă a existat o scurgere la Institutul de Virusologie din Wuhan.

Experții îndeamnă la prudență

Zvonuri false despre dezertori au circulat însă în ultimul an, pe fondul tensiunilor crescute dintre SUA și China, inclusiv despre dezertatea expertei chineze Shi Zhengli, scrie The Sun.

Știrile în limba chineză au raportat, de asemenea, că fotografiile lui Dong au fost eliminate din motorul de căutare chinez Baidu.

Și pentru a complica lucrurile în continuare, South China Morning Post, un ziar din Hong Kong deținut de gigantul chinez Alibaba, a raportat vineri, 18 iunie, o apariție a lui Dong, care a vorbit la un seminar de contraspionaj.

Experții au cântărit, de asemenea, intriga – și au îndemnat la prudență în ceea ce privesc zvonurile despre Dong.

Apreciatul jurnalist britanic John Simpson, a scris pe Twitter: „Există zvonuri în Washington și Londra – nimic mai substanțial încă – că unul dintre cei mai importanți oameni ai serviciilor de informații din China, Dong Jingwei, a defectat în SUA. Dacă se va dovedi adevărat, am putea afla în curând dacă Covid a început cu adevărat în laboratorul din Wuhan. Și multe, multe altele”.

Până în prezent, oficialii chinezi au denunțat orice acuzații care sugerează că pandemia Covid-19 a apărut în urma unei scurgeri dintr-un laborator.

author avatar
Tudor Borcea
1.223 afisari

5 COMENTARII

  1. Seful contraspionaj galbejiti o sa dovedeasca cu acte ca stafilocoku e militar.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger