AcasăȘTIRI EXTERNEȘeful CIA: „Nu mai este vorba dacă, ci când China va ataca...

Șeful CIA: „Nu mai este vorba dacă, ci când China va ataca Taiwanul”

Șeful CIA: „Nu mai este vorba dacă, ci când China va ataca Taiwanul” / Foto: Facebook

China trage invățăminte din războiul Rusiei în Ucraina care o fac să fie pregătită să folosească forța împotriva Taiwanului, a declarat miercuri șeful CIA, William Burns. Întrebările care se pun acum sunt când și cum va face acest lucru, a adăugat el.

Prezent la Forumul de securitate de la Aspen, directorul Agenției Centrale de Informații  a minimizat speculațiile potrivit cărora președintele chinez Xi Jinping ar putea acționa asupra Taiwanului după reuniunea Partidului Comunist care va avea loc în cursul acestui an.

„O forță dominantă pe scară largă”

„Astfel de riscuri ni se pare că vor crește pe măsură ce deceniul trece”, a spus el.

Beijingul este, probabil, „confuz” de războiul din Ucraina, a declarat șeful CIA, calificându-l drept un „eșec strategic” pentru președintele rus Vladimir Putin, care a crezut că poate răsturna Kievul într-o săptămână.

Burns a declarat că Beijingul a văzut în acest lucru o dovadă „că nu se pot obține victorii rapide și decisive” fără a pune suficientă greutate militară în luptă. „Cred că lecția pentru conducerea și armata chineză este că trebuie să adune o forță dominantă pe scară largă” pentru a câștiga, a spus el, adăugând importanța „controlului spațiului informațional” și a pregătirii pentru potențiale sancțiuni economice, scrie The Guardian.

Șeful CIA a mai spus, în conformitate cu declarațiile anterioare ale Washingtonului, că Beijingul, în ciuda sprijinului său verbal, nu oferă sprijin militar Rusiei în războiul său din Ucraina.

SUA sunt îngrijorate de creșterea presiunii militare exercitate de Beijing în ultimii ani asupra Taiwanului, o insulă democratică pe care China o consideră parte a teritoriului său și pe care a promis că o va recupera într-o zi.

Anterior, în cadrul aceluiași Forum de la Aspen, ambasadorul Chinei în SUA a declarat că Beijingul susține în continuare „reunificarea pașnică”. „Fără conflict, fără război: acesta este cel mai important consens între China și Statele Unite”, a declarat Qin Gang, dar a regretat că SUA „se îndepărtează” de politica sa de recunoaștere exclusivă a Beijingului.

Președintele american Joe Biden a înfuriat Beijingul afirmând la 23 mai că Statele Unite vor apăra militar Taiwanul în cazul unei invazii a Chinei comuniste, înainte de a da înapoi a doua zi și de a declara că „ambiguitatea strategică”, conceptul deliberat de vag care a guvernat politica Washingtonului privind Taiwanul timp de decenii, a rămas neschimbată.

Joe Biden a declarat miercuri reporterilor că „se așteaptă” să discute cu președintele Xi Jinping „în următoarele zece zile”.

author avatar
Tudor Borcea