AcasăȘTIRI EXTERNESectorul ospitalității, colaps în Spania

Sectorul ospitalității, colaps în Spania

Aproape 40.000 de societăţi din sectorul hotelier-restaurante şi-au închis definitiv porţile din cauza pandemiei, afectate de lipsa de turişti sau angajaţi, a anunțat organizația patronală Hosteleria de Espana.

Până la sfârșitul anului, 65.000 de unități HoReCa ar urma să se închidă,  adică peste 20% din total. Cele mai sumbre previziuni se vor confirma, spune preşedintele federaţiei, José Luis Izuel.Cifra de afaceri a acestui sector ar putea să se reducă la jumătate în 2020 și există temeri că vor fi pierdute între 900.000 şi 1,1 milioane de locuri de muncă directe şi indirecte.

Deși frontierele cu Uniunea Europeană s-au redeschis de o lună, „există puţini turişti în zonele dedicate în întregime turismului”, precum arhipelagul insulelor Baleare unde mai puţin de jumătate din baruri şi restaurante erau redeschise în data de 13 iulie. În plus, munca de acasă a golit cartierele de birouri din marile orașe-în mod traditional,  spaniolii iau micul dejun la cafenea. Între timp, 19,6% din baruri sau restaurante încă nu și-au deschis porțile de la sfârșitul stării de alarmă pe 21 iunie, patronii considerând că nu există o cerere suficientă pentru a face acest lucru.

Doar 15,7% din intreprinderile din sectorul ospitalității consideră că vânzările se vor recuopera în 2021. Hosteleria de Espana solicită ca „multe fonduri” provenite din planul european de relansare aprobat marţi să fie destinate pentru sprijinirea sectorului hotelier-restaurante, care reprezintă 6% din PIB-ul Spaniei(a doua destinație turistică după Franța) şi aproximativ 9% din locurile de muncă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor