AcasăȘTIRI EXTERNESecretomania nu mai ține. China recunoaște un incident la centrala nucleară din...

Secretomania nu mai ține. China recunoaște un incident la centrala nucleară din Taishan

Secretomania nu mai ține. China recunoaște un incident la centrala nucleară din Taishan

Potrivit autorităților chineze, un număr mic de bare de combustibil deteriorate au cauzat acumularea de gaze radioactive la instalațiile acestei centrale aflate în sudul țării, în provincia Guangdong.

Un număr mic de bare de combustibil deteriorate este cauza acumulării de gaze radioactive, au declarat miercuri, 16 iunie, autoritățile chineze, care au exclus orice pericol.

Luni, 14 iunie, canalul de știri american CNN raportase o posibilă „scurgere” radioactivă la centrala nucleară din Taishan, care are funcționează cu singurele reactoare presurizate europene (EPR) care au intrat în funcțiune în lume.

Această tehnologie, concepută pentru a oferi o putere și o siguranță ameliorate, este prezentată drept vârful de lance al industriei nucleare franceze și o vitrină tehnologică pentru EDF.

Proiectul centralei aparține Guangdog Taishan Nuclear Power Joint Venture Company Limited, care este deținut în proporție de 70% de China Guangdong Nuclcear Power Group și în proporție de 30% de Electricite de France (EDF).

Până acum Beijingul a relativizat riscurile și a explicat că nivelurile de radioactivitate din jurul centralei erau normale. Miercuri, 16 iunie, Ministerul chinez al Mediului și Autoritatea pentru Siguranța Nucleară au dat primele explicații tehnice, scrie Le Point.

Un fenomen „curent”

Într-un comunicat comun, cele două instituții au admis o creștere a radioactivității în interiorul unuia dintre reactoare provocată de „circa cinci bare de combustibil deteriorate”.

Un fenomen descris ca fiind „curent” de către autorități, din cauza „factorilor incontrolabili” din timpul procesului de fabricație, transportului sau instalării în centrală.

Barele de combustibil (sau „creioane”) conțin pastile de uraniu și furnizează energia în inima unui reactor nuclear. Creșterea radioactivității în instalație se situează în „intervalul de reglementre admis” dar „nu există scurgeri radioactive în mediu”, se arată în comunicatul autorităților chineze

EDF a raportat luni prezența „gazelor rare” în circuitul primar al primului reactor (centrala are două reactoare, fiecare cu o capacitate de 1750 MW). Procedura este ca aceste gaze să fie colectate și tratate pentru a se elimina radioactivitatea, înainte de a fi eliberate în aer.

Problema descoperită la centrala din Taishan vine într-un moment în care EDF speră la noi proiecte în străinătate pentru reactoarele sale presurizate, în condițiile în care tehnologia EPR a suferit în ultimii ani de numeroase inconveniente.

author avatar
Tudor Borcea