AcasăȘTIRI EXTERNESecretomania legiuitorilor. Omul care se luptă cu birocrații UE

Secretomania legiuitorilor. Omul care se luptă cu birocrații UE

Oficialii UE ar trebui să se aștepte la o avalanșă de noi cereri de documente interne până când fiecare dintre acestea devin publice.

Emilio De Capitani, un fost funcționar al Parlamentului European devenit militant, a depus săptămâna trecută ultima tranșă de solicitări în masă prin intermediul site-ului asktheeu.org, găzduit de un ONG spaniol.

Întrebările sale privind libertatea de informare (FOI) sunt menite să scoată la iveală detalii despre modul în care diplomații UE negociază noile legi în cadrul celor aproximativ 150 de „grupuri de lucru” ale Consiliului UE.

El își propune să continue să depună valuri după valuri de cereri pentru a aduna suficiente date care să îi permită să înțeleagă cum funcționează cu adevărat mașinăria UE.

Acestea ar putea include detalii sensibile despre pozițiile naționale ale țărilor membre în cadrul discuțiilor, în timp ce deciziile finale sunt încă în curs de formare.

„Scopul este de a urmări fiecare dintre cele 185 de proceduri legislative aflate în curs de desfășurare, cerând informații zi de zi”, a declarat De Capitani pentru EUobserver.

În cazul în care Consiliul UE refuză să facă publice documentele, ca și până acum, invocând necesitatea de a-și proteja procesul decizional, De Capitani intenționează să îi tragă din nou pe oficialii UE în fața instanțelor europene de la Luxemburg, așa cum s-a întâmplat anul trecut.

În cazul în care obține ceea ce dorește, el intenționează să încarce fișierele în mod continuu într-o bază de date publică care poate fi utilizată de ONG-uri, mass-media și cetățeni interesați.

Consiliul UE nu publică nici măcar titlurile lucrărilor sale („WK”, în jargonul UE) decât după câteva săptămâni sau luni până când legea aferentă devine un fapt împlinit.

Iar verdictul dosarului „De Capitani 2” de luna trecută nu a schimbat nimic în privința acestei practici. Asta înseamnă că instituțiile UE ar putea continua să trateze Curtea Europeană de Justiție ca pe un „tigru de hârtie”.

Avocatul italian a câștigat, de asemenea, o hotărâre a unei instanțe UE în 2018, spunând că Parlamentul European ar trebui să publice documentele din așa-numitele discuții legislative trilaterale ale deputaților europeni cu diplomații.De Capitani a fost șeful Comisiei pentru libertăți publice în Parlamentul UE până în 2011, înainte de a se îndrepta către mediul academic și activism.

El a ajutat la crearea Observatorului legislativ al Parlamentului – un site web conceput pentru a-i ajuta pe cetățenii UE să urmărească modul în care sunt elaborate legile.

De asemenea, a fost unul dintre cei care au susținut solicitarea ca toate legile și deciziile UE să fie publicate online într-un Jurnal Oficial digital. A adunat o petiție a deputaților europeni și a ONG-urilor care împărtășesc aceeași opinie, inclusiv Statewatch, Transparency International și Access Info, pentru a face presiuni asupra Parlamentului European să publice documentele trilaterale.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
264 afisari

2 COMENTARII

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger