AcasăȘTIRI EXTERNESecretara de presă a lui Biden, anchetată de Justiție! / De ce...

Secretara de presă a lui Biden, anchetată de Justiție! / De ce este acuzată Jen Psaki

Secretara de presă a lui Biden, anchetată de Justiție / Conflict de interese la Casa Albă / Foto: White House

Folosirea de către secretarul de presă demisionar al Casei Albe, Jen Psaki, a poziției sale oficiale pentru a denigra concurentul viitorului său potențial angajator justifică o investigație a Biroului de Etică Guvernamentală și a Departamentului de Justiție, a declarat marți un grup de supraveghere.

La începutul acestei luni au circulat informații potrivit cărora Psaki va părăsi în curând serviciul guvernamental pentru a se alătura postului MSNBC ca expert, după ce rețeaua a învins CNN într-un război al ofertelor.

„Un stupid fiu de cățea”

Deși legea federală le cere funcționarilor să se abțină de la orice chestiune particulară care implică potențiali viitori angajatori, Psaki continuă să interacționeze cu reporterii MSNBC și CNN în timpul briefingurilor de presă televizate.

Psaki l-a denigrat în mod public pe concurentul MSNBC de la Fox News în timpul unei apariții joi la podcastul Pod Save America, spunând că rețeaua de știri prin cablu „ar putea face pe oricine să pară un stupid fiul de cățea”, cu referire la reporterul Casei Albe Peter Doocy. Jurnalistul a fost insultat, la o conferință de presă, și de președintele Joe Biden.

Psaki a declarat a doua zi pe Twitter că nu a fost critică la adresa lui Doocy sau a vreunui reporter de la Fox News, dar grupul de supraveghere Protect the Public’s Trust (PPT) a declarat că răul a fost deja făcut.

Obstacole etice, abuz de poziție oficială

„Eforturile raportate ale lui Jen Psaki de a-și asigura un loc de muncă la o organizație de știri importantă în timp ce ocupa funcția de secretar de presă al Casei Albe au creat obstacole etice”, a declarat directorul PPT, Michael Chamberlain, pentru Washington Examiner.

„Ultimul ei gest – înjosirea Fox News, un concurent al viitorului ei angajator, în timp ce părea să acționeze în calitatea sa oficială – pare a fi un abuz al poziției sale oficiale. În aceste circumstanțe, este greu de văzut cum publicul american nu ar percepe aparența unui conflict de interese”, a adăugat el.

„Este justificată o investigație”

PPT a declarat marți, într-o scrisoare adresată directorului Biroului de Etică Guvernamentală, Emery Rounds, și șefului Secției de Integritate Publică a Departamentului de Justiție, Corey Amundson, că este justificată o investigație privind potențialul conflict de interese cauzat de negocierile de angajare a lui Psaki cu MSNBC și CNN.

„Pentru a restabili încrederea publică și pentru a fi la înălțimea propriului angajament al doamnei Psaki față de transparență și implicare, vă solicităm să investigați dacă doamna Psaki și-a încălcat îndatoririle etice, fie în comentariile sale referitoare la Fox News, fie în comportamentul său în timpul negocierii unui loc de muncă în afara sectorului federal, în general”, a precizat organizația de supraveghere în scrisoare.

Mai mulți experți în etică au declarat pentru Washington Examiner la începutul lunii aprilie că mutarea lui Psaki la MSNBC ridică probleme etice serioase. „M-a deranjat când acest tip de lucru s-a întâmplat în ultima administrație și mă deranjează să văd că se întâmplă în această administrație”, a declarat anterior Walter Shaub, fostul șef al departamentului de etică al președintelui Barack Obama.

author avatar
Tudor Borcea