AcasăȘTIRI EXTERNESecetă ucigătoare în Italia. Cel mai mare lac al țării începe să...

Secetă ucigătoare în Italia. Cel mai mare lac al țării începe să sece / Pericolul unei catastrofe ecologice

Secetă ucigătoare în Italia. Cel mai mare lac al țării începe să sece / Pericolul unei catastrofe ecologice / Foto: printscreen

Cea mai gravă secetă din ultimele decenii din Italia a redus lacul Garda, cel mai mare lac al țării, la aproape cel mai scăzut nivel înregistrat vreodată, expunând zone de stânci care înainte se aflau sub apă și încălzind apa la temperaturi care se apropie de media din Marea Caraibelor.

Turiștii care s-au adunat vineri la popularul lac din nordul țării pentru începutul weekendului prelungit din Italia au găsit un peisaj foarte diferit față de anii trecuți.

Apa este deviată pentru irigații

O întindere extinsă de rocă albită se întindea departe de linia normală a țărmului, inelând sudul peninsulei Sirmione cu un halou galben între nuanțele verzi ale apei și copacii de pe mal, scrie NBC.

Nordul Italiei nu a mai avut parte de precipitații semnificative de luni de zile, iar căderile de zăpadă din acest an au scăzut cu 70%, secând râuri importante precum Po, care traversează centrul agricol și industrial al Italiei.

Multe țări europene, printre care Spania, Germania, Portugalia, Franța, Olanda și Marea Britanie, se confruntă cu secetă în această vară, care au afectat fermierii și transportatorii și au determinat autoritățile să restricționeze utilizarea apei.

Seceta care afectează râul Po, cel mai lung râu din Italia, a provocat deja pierderi de miliarde de euro agricultorilor care, în mod normal, se bazează pe el pentru irigarea câmpurilor și a orezăriilor.

Pentru a compensa, autoritățile au permis ca mai multă apă din lacul Garda să fei deviată în râurile locale – 2.472 de metri cubi pe secundă. Însă, la sfârșitul lunii iulie, au redus această cantitate pentru a proteja lacul și turismul, importantă sursă de venituri în zonă.

Cu 1.589 de metri cubi de apă pe secundă deviată către râuri, lacul avea, vineri, 12,6 centimetri deasupra nivelului freatic, aproape de minimele record din 2003 și 2007.

Primarul din Garda, Davide Bedinelli, a declarat că trebuie să protejeze atât fermierii, cât și industria turistică. El a insistat că sezonul turistic de vară se desfășoară mai bine decât se aștepta, în ciuda anulărilor, în special din partea turiștilor germani, în timpul ultimului val de căldură din Italia, la sfârșitul lunii iulie.

author avatar
Tudor Borcea
527 afisari

2 COMENTARII

  1. Au oprit apa pentru a „proteja turismul”.
    Omenește!
    Lacul a secat altădată mai tare. Așa că…

  2. Chiar in titlu se spune ca a secat si mai mult altadata si apoi a revenit la nivelul normal. Adica nimic nou sub soare cu exceptia unora care tin sa minta cu privire la probleme climatice inventate. Si repede presa promoveaza minciuna! O veche zicala zice ca „CINE MINTE SI FURA!”…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger