AcasăȘTIRI EXTERNESecetă istorică. Orașele italiene raționalizează apa potabilă

Secetă istorică. Orașele italiene raționalizează apa potabilă

Orașele Verona și Pisa din nordul Italiei, care găzduiesc aproape 350.000 de oameni la un loc, au început deja  să raționalizeze apa, pe fondul unei secete istorice în regiune.

Până pe 31 august, apa potabilă nu poate fi folosită pentru udarea legumelor, grădinilor și terenurilor de sport, spălarea mașinilor, umplerea piscinelor și orice altă activitate care nu este strict necesară nevoilor umane, au anunțat ambele autorități regionale în weekend.

500 euro amendă pentru încălcarea restricţiilor

Oricine este găsit că încalcă restricțiile, care au fost aprobate la Verona de noul primar al orașului, Damiano Tomasi, poate fi amendat cu până la 500 de euro (522 de dolari).

Cu toate acestea, autoritatea regională din Verona a adăugat că „orice utilizare în scopurile descrise mai sus și interzise, ​​deși nu este recomandată, poate avea loc doar între orele 21:00 și 6:00”.

O secetă fără precedent în Peninsulă

Primarul din Pisa, Michele Conti, a introdus restricții identice privind apa potabilă în cu penalități variind de la 100 la 500 de euro.

“Este o măsură necesară pentru a asigura rezerve suficiente de apă potabilă într-o perioadă de vară deosebit de critică, din cauza temperaturilor ridicate, a deficitului de precipitații și a creșterii consumului legat și de activitățile turistice”, a declarat Conti pentru Il Messagero.

Peste o sută de municipalități din nordul Italiei au adoptat măsuri pentru conservarea apei, dar Verona și Pisa sunt unele dintre cele mai mari orașe din regiune care au făcut acest lucru.

La fel ca și vecinii săi europeni, Italia s-a confruntat cu un val de căldură neobișnuit de timpuriu, alături de o lipsă severă de precipitații.

„Această secetă este unică în istorie datorită combinației a două anomalii – lipsa ploii, pe lângă temperatura ridicată, care este direct legată de schimbările climatice”, a explicat Luca Mercalli, președintele Societății de Meteorologie Italiană.

author avatar
Radu Jacotă Redactor