Cauta

Seceta face ravagii. Europa rămâne fără căi navigabile

Râurile din Europa sunt secate după o perioadă prelungită de vreme extrem de caldă, ceea ce sporește temerile legate de producția de alimente și energie într-un moment în care prețurile sunt deja în creștere din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

O lipsă severă de precipitații și o succesiune de valuri de căldură începând cu luna mai au afectat în mod vizibil cursurile de apă din regiune.

Punctele de strangulare  de pe  cursul Rinului, una dintre dintre pricipalele căi navigabile din Europa, vor fi din nou închise traficului comercial ; iar apele afectate de secetă ale râului Po din Italia au scos la iveală o barjă și bombe din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Și, în Norvegia, o țară din nordul Europei care se bazează foarte mult pe energia hidroelectrică, lipsa ploilor a făcut ca producția de  electricitate generată de baraje să scadă brusc.

„Nu am văzut acest nivel de secetă de foarte mult timp. Nivelurile apei în unele dintre principalele căi navigabile sunt mai scăzute decât au fost în decenii. Acest lucru va avea un impact foarte semnificativ asupra activității economice și umane”, a declarat pentru CNBC Matthew Oxenford, analist senior pentru Europa la consultanța The Economist Intelligence Unit.

Europa se confruntă cu ceea ce va fi probabil cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, potrivit unei analize preliminare realizate de Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene.

Raportul a constatat că aproape toate râurile din Europa au secat într-o oarecare măsură, ceea ce a dus la  ” o reducere substanțială” a  randamentului culturilor de vară.

Previziunile pentru porumb, soia și floarea-soarelui se așteptau să fie cu 16%, 15% și, respectiv, 12% sub media din ultimii cinci ani.

Seceta se întâmplă în condițiile în care prețurile la alimente rămân încă foarte ridicate pe fondul atacului Rusiei în Ucraina, un producător important de cereale.

În regiunea Europei de Vest și a Mediteranei vor persista, probabil, condiții mai calde și mai uscate decât de obicei până în noiembrie.

Scumpirile la alimente și energie au alimentat o creștere bruscă a inflației, iar prețurile de consum în cele 19 țări care utilizează moneda euro au atins un nou nivel record de 9,1% în această lună.

Ultimele stiri

  • Vara începe „în forță”! La ce valori vor ajunge temperaturile zilele următoare. Șefa ANM: „Înseamnă deja pragul unei zile de caniculă”
  • Alertă alimentară în România. Sortiment de pește, retras de la rafturi de un cunoscut hipermarket/Care e motivul
  • Cresc veniturile populației în urma măsurilor PSD: românii iau mai multe credite, pe dobânzi mai mici
  • Fluctuațiile la prețul energiei nu-i afectează pe români: Guvernul Ciolacu păstrează plafonarea prețurilor până în primăvara lui 2025
  • Ucrainean reținut de DNA Constanța, pentru cumpărare de influență/Prins în flagrant
  • El a câștigat finala „Românii au talent”, sezonul 14! Tânărul pleacă acasă cu marele premiu de 120.000 de euro – VIDEO
  • Suma uriașă pe care a Trump a câștigat-o în 24 de ore după condamnare. „Sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit”
  • Imagini dramatice în Italia! Trei tineri, filmați în timp ce se țin în brațe, înainte de a fi luați de ape/Mașina lor, cu numere românești
  • Horoscop 1 iunie 2024. Comunicarea este cheia astăzi
  • Momente de spaimă! Un autocar cu zeci de copii a luat foc pe autostrada A10, în judeţul Alba
  • Exit mobile version