AcasăȘTIRI EXTERNESeceta face ravagii. Europa rămâne fără căi navigabile

Seceta face ravagii. Europa rămâne fără căi navigabile

Râurile din Europa sunt secate după o perioadă prelungită de vreme extrem de caldă, ceea ce sporește temerile legate de producția de alimente și energie într-un moment în care prețurile sunt deja în creștere din cauza invaziei Rusiei în Ucraina.

O lipsă severă de precipitații și o succesiune de valuri de căldură începând cu luna mai au afectat în mod vizibil cursurile de apă din regiune.

Punctele de strangulare  de pe  cursul Rinului, una dintre dintre pricipalele căi navigabile din Europa, vor fi din nou închise traficului comercial ; iar apele afectate de secetă ale râului Po din Italia au scos la iveală o barjă și bombe din timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Și, în Norvegia, o țară din nordul Europei care se bazează foarte mult pe energia hidroelectrică, lipsa ploilor a făcut ca producția de  electricitate generată de baraje să scadă brusc.

„Nu am văzut acest nivel de secetă de foarte mult timp. Nivelurile apei în unele dintre principalele căi navigabile sunt mai scăzute decât au fost în decenii. Acest lucru va avea un impact foarte semnificativ asupra activității economice și umane”, a declarat pentru CNBC Matthew Oxenford, analist senior pentru Europa la consultanța The Economist Intelligence Unit.

Europa se confruntă cu ceea ce va fi probabil cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, potrivit unei analize preliminare realizate de Centrul Comun de Cercetare al Uniunii Europene.

Raportul a constatat că aproape toate râurile din Europa au secat într-o oarecare măsură, ceea ce a dus la  ” o reducere substanțială” a  randamentului culturilor de vară.

Previziunile pentru porumb, soia și floarea-soarelui se așteptau să fie cu 16%, 15% și, respectiv, 12% sub media din ultimii cinci ani.

Seceta se întâmplă în condițiile în care prețurile la alimente rămân încă foarte ridicate pe fondul atacului Rusiei în Ucraina, un producător important de cereale.

În regiunea Europei de Vest și a Mediteranei vor persista, probabil, condiții mai calde și mai uscate decât de obicei până în noiembrie.

Scumpirile la alimente și energie au alimentat o creștere bruscă a inflației, iar prețurile de consum în cele 19 țări care utilizează moneda euro au atins un nou nivel record de 9,1% în această lună.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.655 afisari

5 COMENTARII

  1. „Apocalipsa”…. Vaiiii, vine apocalipsa.
    E secetă și gata. A mai fost și o să mai fie.Că așa lucrează Mama Natură: ciclic.

    • nope, penuriile ce lovesc Europa sunt din cauza „invaziei ruse în Banderistan”..europenii au impus sancțiuni cu efect de bumerang și acum o sa înghețăm/murim de foame pentru slava Ucraina.

  2. TERMINATI CU JUSTIFICARILE DE GENUL „RAZBOIUL DIN UCRAINA „,CE-I PRODUCTIA CEREALIERA A UCRAINEI ? <DACA N_O STITI TACETI DRACULUI DIN GURA ! ,CE-S 20 MILIOANE DE TONE ?,DINTR-O PRODUCTIE MONDIALA DE 2300 DE MILIOANE DE TONE ?, NICI !% SI VOI TRANCANITI CA PROSTII CA LUMEA SE TERMINA CU UCRAINA !.
    CAND IN !929-1930 MUREAU UCRAINIENII DE FOAME !NICI RUSII NU LE-AU DAT DE MANCARE SI AU MURIT DE FOAME VRO 7 MILIOANE DE UCRAINIENI DE ASTA II URASC UCRAINIENII PE RUSI ,AU VENIT AIA DE CER AZI GRANE UCRAINEI CU UN SAC DE GRAU SAU PORUMB IN UCRAINA ?,DIN TODEAUNA E "FIECARE PENTRU EL ".
    EUROPA FARA CAI NAVIGABILE !,DAR SUNT CULOARELE TERESTRE DE TRANSPORT :CF SI AUTOSTRAZI !,INTODEAUNA S_A MERS PE CAI ALTERNATIVE.
    MAI JACOTA SI TU PLANGI LA MORMANT STRAIN ?, FII PRACTIC VEZI CA-L IGROAPA PE GORBACIOV SI NU AU RUSII DESTULE BABE BOCITOARE.

  3. Justificari de retarzi pentru a justifica scumpirile brutale.Poate dl Jacota cumpara mai ieftin din piata de la Kiev.

  4. Javreții ăștia din presă, parcă fac parte din dușmanii declarați ai neamului românesc. In toate lăturile vărsate cu titlu de articol (in toată mass-media), arată doar creieri împrăștiați pe asfalt, accidente, incendii, crime, dezastre, războaie, cataclisme și alte evenimente de „mare” interes.
    Legat de secetă, toti imbecilii care o descântă, postează imagini luate în locuri izolate și le cataloghează ca fiind generale peste tot. Credeți ca cineva (normal la cap) se entuziasmează de nu mai poate si cade în cur la toate inepțiile voastre ?
    Dacă stăpânii voștri (ai ăstora din presă) vă dictează să înfricoșati oamenii, spuneți-le că nația română nu e compusă doar din căcăcioși, care tremură la toate stupiditățile improșcate in media.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger