AcasăȘTIRI EXTERNESecetă extremă în Italia. Epave și blindate naziste apar din râurile secate...

Secetă extremă în Italia. Epave și blindate naziste apar din râurile secate – FOTO &VIDEO

Secetă extremă în Italia. Epave și blindate naziste apar din râurile secate / Foto: printscreen

Două nave scufundate în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au apărut în albia secată a râului Po, în Italia, țară afectată de o secetă extremă.

Căldura severă care a lovit Europa de Vest a avut consecințe deosebit de grave în Italia. Câmpia rîului Po, cel mai lung râu din Italia și principalul rezervor de apă dulce, și nordul peninsulei în general, au fost afectate de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.

Seceta amenință producția agricolă, apa este raționalizată

Potrivit celui mai mare sindicat al fermierilor din Italia, Coldiretti, seceta amenință peste 30% din producția agricolă națională și jumătate din fermele din valea rîului Po, unde se produce printre altele jambonul de Parma.

În Piemont (nord-vestul Italiei), apa a fost raționalizată în peste 200 de comune, potrivit agenției de presă Ansa. Lacurile Maggiore și Garda au niveluri de apă mai scăzute decât în mod normal pentru această perioadă a anului, în timp ce, mai la sud, nivelul Tibrului, care traversează Roma, a scăzut și el, scrie Le Point.

În acest context excepțional, apar pentru prima dată epave vechi. Ostiglia, un cargobot de 55 de metri lungime scufundat în 1944, a ieșit la suprafață în apropiere de orașul Gualtieri, lângă o altă epavă din aceeași perioadă, Zibello. Cele nave au fost scufundate în 1944, explică primarul din Gualtieri, Renzo Bergamini. Mai întâi au fost mitraliate, apoi forțele aeriene americane le-au lichidat.

Un vehicul blindat german

De-a lungul râului, aceste nave nu sunt singurele care au fost afectate de seceta din iunie. În Piemont, de exemplu, au ieșit la iveală rămășițele unui vechi cătun, nu departe de carcasa unui vehicul blindat semișenilat german, tot din timpul celui de-al Doilea Război Mondial, care a fost probabil aruncat intenționat pentru a nu fi folosit de inamic. Vehicului va fi expus în curând într-un muzeu local. Cu toate acestea, cele două nave de lângă Gualtieri vor rămâne unde sunt.

author avatar
Tudor Borcea