AcasăȘTIRI EXTERNESecetă extremă în California. Hoții fură apa să ude culturi ilegale de...

Secetă extremă în California. Hoții fură apa să ude culturi ilegale de marijuana

Secetă extremă în California. Hoții fură apa să ude culturi ilegale de marijuana

Pe măsură ce o secetă extremă stăpânește California, hoții fură miliarde de galoane de apă din hidranți pentru incendii, râuri și chiar din casele și fermele oamenilor.

Autoritățile naționale și locale spun că furtul de apă este o problemă de lungă durată, dar intensificarea secetei a condus la furturi cu niveluri record, pe măsură ce rezervoarele se usucă și bandiții pleacă cu apă furată, adesea pentru a cultiva culturi ilegale de marijuana.

Ca în vestul sălbatic

„Furtul de apă nu a fost niciodată așa de grav”, a declarat John Nores, fostul șef al echipei de luptă împotriva cultivării ilegale de marijuana din cadrul Departamentului californian pentru pescuit și faună. Agenția luptă împotriva furturilor de ani de zile, de obicei în zonele rurale ale statului, care au „devastat” comunitățile, spune el.

Se estimează că peste 12 miliarde de galoane de apă au fost furate în tot statul începând cu 2013, afectând operațiunile agricole legitime, sursele de apă potabilă, triburile nativilor americani și comunitățile mici, a spus Nores, scrie CNN.

Oficialii spun că hoții fură apa pătrunzând prin efracție în stații de apă, prin spargerea conductelor, hidranților și recurgând la violență și amenințări împotriva fermierilor, plecând cu camioane pline cu prețiosul lichid pentru culturile lor, la adăpostul întunericului.

Impact sever asupra localnicilor

Problema a devenit atât de gravă, încât unele comunități au fost obligate să pus lacăt pe hidranți sau i-au scos cu totul.

„Cantitatea de apă furată pentru a uda aceste plante (marijuana) are un impact imens asupra rezervelor de apă și a localnicilor”, a declarat pentru CNN Jeremiah LaRue, șeriful comitatului Siskiyou. Siskiyou County, aflat în cea mai nordică parte a statului, este unul dintre cele mai afectate de hoți, unde mulți locuitori se bazează pe apă din fântâni.

În sudul Californiei, aproximativ 300 de locuitori din Antelope Valley (sud) s-au confruntat cu prăbușirea rețelei de apă, anul trecut, după ce hoții au furat apa de la hidranți și din conducte. Presiunea apei în nordul Los Angeles a scăzut atît de mult, încât a provocat „o pană a sistemului”, a declarat Anish Saraiya, adjunct pentru lucrări publice al supervizorului comitatului Los Angeles, Kathryn Barger.

Comitatul a înregistrat 18 întreruperi ale alimentării cu apă, obligând serviciile să cheltuie o jumătate de milion de dolari pentru a face față acestor incidente.

Sute de arestări

Pe măsură ce California intră în cea mai fierbinte și mai uscată perioadă a anului, ceea ce forțează municipalitățile să restricționeze din ce în ce mai mult consumul de apă, furturile amenință să agraveze și mai mult situația.

Oficialii spun că fac tot ce pot pentru a combate problema eliminând hidranții de incendiu, securizând principalele surse de apă și punând în aplicare măsuri mai stricte.

Echipa MET a departamentului pentru pescuit și faună din California a efectuat peste 900 de arestări în rândurile cultivatorilor ilegali de marijuana și a retras peste 400 de mile de conducte care deviază apa din cursurile naturale către barajele artificiale, a spus John Nores. Aceste deturnări amenință peștii indigeni și fauna sălbatică, care depind de apă pentru a supraviețui în lunile fierbinți de vară.

Pe măsură ce oficialii luptă cu hoții de apă, seceta – care acoperă acum fiecare colț al statului – amenință să creeze impacturi pe termen lung, deoarece schimbările climatice exacerbează condițiile calde și uscate.

„Toată California trebuie să se obișnuiască cu o penurie de apă”, a declarat Yvonne West, șefa Biroului de Control al Resurselor de Apă al statului.

author avatar
Tudor Borcea