AcasăȘTIRI EXTERNESeceta cumplită va lovi Europa luni de zile. România și Republica Moldova,...

Seceta cumplită va lovi Europa luni de zile. România și Republica Moldova, pe „lista roșie”

După lipsa hranei, vom "muri" şi de sete? România, în pericol de a deveni stepă aridă

Regiunile mediteraneene rămân expuse riscului unei secete anormale până în luna noiembrie, în timp ce în cea mai mare parte a UE se așteaptă condiții meteorologice „apropiate de normal”, după o vară care a afectat recoltele agricole, potrivit Comisiei Europene.

Aproape jumătate din teritoriul UE (47%) a rămas în primele zece zile ale lunii august într-o situație de „alertă” de secetă, adică cu un deficit semnificativ de umiditate în sol, a anunțat JRC, serviciul de cercetare științifică al Comisiei Europene, aproximativ la același nivel ca în luna precedentă.

Vegetații și culturi grav afectate

Iar 17% se află în stare de alertă, cu vegetația și culturile grav slăbite din cauza lipsei de apă, față de 11% la începutul lunii iulie. Acum, „după o perioadă lungă și neobișnuit de secetoasă, se așteaptă condiții aproape normale în perioada august-octombrie în cea mai mare parte a Europei”, au declarat experții JRC într-un raport, informează TVA Nouvelles.

„Este posibil ca acest lucru să nu fie suficient pentru a recupera complet deficitul cumulat (de precipitații) de peste șase luni, dar va atenua condițiile critice din multe zone”, spun specialiștii. Cu toate acestea, pentru regiunile din vestul Mediteranei, „condiții mai calde și mai uscate decât media ar putea apărea până în noiembrie”, iar unele părți din Spania și Portugalia ar trebui să continue să se confrunte cu niveluri de „avertizare” de secetă.

Raportul estimează că, în ultimele trei luni, condițiile de circulație atmosferică „asociate în mod obișnuit cu valuri de căldură și secetă în timpul lunilor de vară în Europa” au crescut până la un nivel care nu a mai fost întâlnit din 1950 pe o mare parte a continentului.

Printre regiunile cele mai afectate de deficitul de precipitații, raportul evidențiază centrul și sudul Portugaliei, întreaga Spanie, sudul Franței, centrul Italiei, sudul Germaniei și o zonă extinsă care cuprinde Slovacia, Ungaria, România și Republica Moldova.

Asociate de oamenii de știință cu încălzirea globală, aceste condiții meteorologice neobișnuit de calde și uscate „au redus semnificativ perspectivele de randament pentru culturile de vară”, notează experții.

Potrivit raportului, porumbul (randamentul a scăzut cu 8,6% la nivelul UE), floarea-soarelui (-5,5%) și soia (-9,6%) sunt cele mai afectate. În prezent, se așteaptă ca producția finală a culturii de porumb să fie cu 16% sub media ultimilor cinci ani.

author avatar
Tudor Borcea
443 afisari

9 COMENTARII

  1. Am akuns ca in Koreea de nord Nu-i nicio diferenta Cenzura functioneaza la foc continuu Dar macar acolo nu-ti da nimeni in cap sa-ti fure banii la bancomat Am ajuns sa tanjesc dupa ,,epoca de aur”

  2. Bla, bla, bla. Anul trecut aveam „experti Covid 19” acum avem „experti” climatologi. Tot felul de sarlatani ahtiati dupa bani gata sa apere orice minciuna care le aduce un folos.

  3. Până când nu se va reface circuitul apei, în natură, prin replantarea pădurilor, perdelelor forestiere și a vegetației, în general, concomitent cu reducerea poluării, vom discuta doar despre efecte negative… !!!

  4. A plouat a treia oara in numai o saptamana in Romania si voi ingurgitati excremente propagandistice.

  5. In concluzie: ce punem pe iarna, nu mai punem in congelatoare.Doar conserve si carne la borcan in untura.:(

  6. Ne usucă cu armament meteo tip HAARP. De asta e inundație prin deșert, apa trebuie să „apară” în altă parte dacă o elimini de aici. Bandiți. Continuă ce au început cu covaxul.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger