Fermierii italieni sunt disperați: rezervele de apă pentru agricultură vor seca până la sfârșitul lunii.
Nordul Lombardiei este una dintre cele mai afectate regiuni. Guvernatorul Attilio Fontana(!) tocmai a avertizat că “ultimele rezerve se epuizează și nu pot dura mai mult de 25-30 iulie”.
“Dacă nu plouă în următoarele zile, seceta prelungită înseamnă că va fi greu să găsești apă pentru cultivarea culturilor. Din păcate, singurul lucru la care putem spera este că va începe din nou să plouă”. Situația este cea mai critică în bazinul lacului alpin Idro, unde nivelurile sunt la un nivel foarte scăzut. Lacurile Maggiore, Garda și Como mai au rezerve, dar acestea vor dura doar câteva zile.
Rezervele de apă au scăzut în Italia, în timp ce țara se confruntă cu cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani.
Fermierii încearcă cu disperare să salveze ceea ce le-a mai rămas, dar nu sunt optimiști în ceea ce privește viitorul, spunând că, dacă seceta va persista, va provoca pagube enorme.
Deși Italia este obișnuită cu seceta, Meuccio Berselli, secretarul general al Autorității Districtului Fluviului Po, a declarat la începutul lunii că „momentul și amploarea crizei sunt cele care sperie”. În unele localități nu a mai plouat de 120 de zile.
Mai mult de jumătate din UE se confruntă în prezent cu amenințarea secetei, potrivit ultimului raport al Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene.Aproximativ 46% din teritoriul continentului este expus la niveluri de „avertizare”, în timp ce 11% se află sub cel mai grav nivel de „alertă”.
Iar valurile de temperaturi de 40 de grade Celsius au agravat problema: seceta severă „se extinde și se înrăutățește”.
Raportul avertizează că în Franța, Italia, România, Spania și Portugalia este posibil să se înregistreze o reducere a randamentului culturilor din cauza lipsei de apă și a căldurii extreme.
Ateii se roagă 🤔 … parcă credeau doar in LGBT