AcasăȘTIRI EXTERNESeceta afectează Franţa. Oraşele rămân fără apă potabilă

Seceta afectează Franţa. Oraşele rămân fără apă potabilă

seceta România - de la grânarul Europei, la deşertul care înfometează populaţia! Un fenomen periculos ia amploare în ţara noastră

Guvernul francez a înființat o celulă de criză pentru a face față unei secete istorice care a lăsat peste 100 de municipalități fără apă potabilă, relatează BBC.

Camioanele duc apă în aceste zone, deoarece „nu mai există nimic în conducte”, a declarat ministrul pentru tranziție ecologică, Christophe Béchu.

Apa a fost raționalizată

Biroul primului ministru a declarat că este cea mai gravă secetă înregistrată în Franța. Utilizarea apei este restricționată în 93 de regiuni.

Condițiile de secetă sunt așteptate să continue cel puțin pentru următoarele două săptămâni.

Compania energetică de stat EDF a fost nevoită să reducă producția la unele centrale nucleare, deoarece temperaturile râurilor sunt prea ridicate pentru a asigura o răcire suficientă, relatează agenția de știri AFP.

Există temeri că seceta – care afectează aproape toată Franța continentală – va reduce randamentul culturilor, exacerbând criza alimentară cauzată de războiul din Ucraina.

Lipsa apei a uscat culturile agricole

Europenii se luptă deja cu prețuri mai mari la alimente, deoarece exporturile de cereale din Rusia și Ucraina – printre primii producători mondiali – sunt mult mai mici decât în mod normal.

Valul de căldură care a afectat Franța din iunie a determinat copacii și arbuștii să își piardă frunzele mai devreme, creând scene cu aspect autumnal.

În luna iulie, Franța a avut doar 9,7 mm de ploaie, fiind cea mai secetoasă lună din martie 1961, potrivit serviciului național de meteorologie Meteo-France.

Irigarea a fost interzisă în mare parte din nord-vestul și sud-estul Franței pentru a conserva apa.

author avatar
Andreea Vlad