AcasăȘTIRI EXTERNESe teme de Rusia? America a anulat în ultimul moment testarea unei...

Se teme de Rusia? America a anulat în ultimul moment testarea unei rachete nucleare / Declarații contradictorii la Washington

Se teme de Rusia? America a anulat în ultimul moment testarea unei rachete nucleare / Declarații contradictorii la Washington

SUA au anulat un test de lansare a unei rachete balistice intercontinentale Minuteman III (ICBM), care a fost amânat inițial din cauza tensiunilor nucleare cu Rusia, a confirmat un purtător de cuvânt al Forțelor Aeriene americane.

„Este adevărat”, a spus purtătorul de cuvânt când a fost întrebat dacă lansarea testului ICBM a trecut de la amânare la faza anulării.

„Pentru a evita interpretarea greșită”

Într-o declarație separată, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene, Ann Stefanek, a spus că SUA au folosit același raționament atât pentru amânarea, cât și pentru anularea testului.

„Lansarea a fost amânată anterior tot din precauție, pentru a evita interpretarea greșită sau comunicarea greșită, mai ales acum, în timpul invaziei ruse în Ucraina” – Ann Stefanek, purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene

„Următorul nostru zbor de test este planificat mai târziu în acest an. Departamentul de Stat are încredere în pregătirea forțelor strategice ale SUA”, a spus Stefanek, potrivit Eurasiantimes.

La 2 martie, Departamentul Apărării al SUA a anunțat că șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a amânat lansarea unui test planificat de mult cu o rachetă Minuteman III ca răspuns la faptul că președintele rus Vladimir Putin a pus în alertă forțele nucleare ruse.

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus că SUA și Rusia au convenit de mult timp că un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie făcut niciodată. Departamentul Apărării a declarat în repetate rânduri că nu a văzut nicio acțiune din partea Rusiei pentru a determina Statele Unite să-și schimbe postura nucleară.

Patru teste în fiecare an

Forțele aeriene americane testează patru ICBM Minuteman III în fiecare an, de la baza forțelor spațiale Vandenberg, din California.

Minuteman III a fost fabricată inițial în 1970 și a suferit mai multe recondiționări de-a lungul anilor. Planurile de modernizare nucleară ale SUA prevăd înlocuirea rachetei Minuteman III cu o ICBM mai nouă, cunoscută sub numele de Ground-Based Strategic Deterrent (GBSD), care se află în stadiile incipiente de dezvoltare, potrivit Departamentului Apărării.

Tranziția este programată să înceapă când GBSD atinge capacitatea de operare inițială, începând cu 2029.

author avatar
Tudor Borcea
344 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger