AcasăȘTIRI EXTERNESe schimbă epoca bancnotei verzi? Casa Albă lansează proiectul dolarului digital

Se schimbă epoca bancnotei verzi? Casa Albă lansează proiectul dolarului digital

Casa Albă a anunțat miercuri proiectul pentru un viitor dolar digital, o posibilă alternativă la principala bancnotă de rezervă a lumii –  și care domină finanțele globale.

Președintele Joe Biden  va semna un ordin executiv prin care cere administrației sale să acorde „cea mai mare importanță dezvoltării și cercetării pentru o potențială monedă digitală a băncii centrale” (CBDC) a Statelor Unite.

“Trebuie să fim foarte atenți la implicațiile unui dolar digital, dar, în același timp, proiectele de monedă digitală mai avansate din alte țări sau zone monetare nu amenință această dominație a dolarului, care asigură Statelor Unite un loc privilegiat în finanțele globale”, a subliniat un înalt oficial de la Casa Albă, sub condiția anonimatului.

Potrivit Casei Albe, peste 100 de țări iau în considerare lansarea sau au lansat deja monede digitale. Statele Unite se gândesc de ceva vreme la un astfel de proiect, dar până acum nu a existat o direcție clară în acest sens.

O astfel de monedă digitală este echivalentul dematerializat al monedelor și bancnotelor. Teoretic, poate fi utilizată fără a trece printr-o bancă. Potrivit AFP, SUA “vor să evite să lase acest spațiu în seama actorilor privați sau a puterilor străine”.

Mai pe larg, președintele american va cere și administrației federale să analizeze riscurile asociate cu dezvoltarea explozivă a criptomonedelor, fie că sunt riscuri financiare sau riscuri de securitate, utilizarea în scopuri criminale sau într-un mod care subminează securitatea națională.

Un alt oficial al Casei Albe a asigurat că vor fi luate „toate măsurile pentru a evita ocolirea sancțiunilor americane asupra Rusiei prin folosirea de criptomonede”, în contextul invaziei Ucrainei.

Conform datelor unor studii recente, 16% dintre adulții americani – aproximativ 40 de milioane de oameni – au investit, au tranzacționat sau au folosit criptomonede.

„Dezvoltarea activelor digitale oferă Americii o oportunitate de a-și consolida dominația în finanțe și tehnologie, dar are și implicații importante pentru protecția consumatorilor, stabilitatea financiară, securitatea națională și mediu”, se menționează în comunicatul de presă de la Casa Albă.

Monedele digitale au explodat în creștere, depășind o capitalizare de piață de 3 trilioane de dolari în noiembrie anul trecut, față de 14 miliarde de dolari cu doar cinci ani în urmă. Membrii Congresului SUA intenționează să  prezinte în curând o legislație care să reglementeze criptomonede, deși nicio propunere nu pare să aibă șanse să fie semnată în acest an.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
1.103 afisari

2 COMENTARII

  1. Dolarul are in spate o economie puternica,nu ca Bitcoin si altele care sunt un fel de blana ursului din padure [ excrocherie gen CARITAS ] !

  2. „Dezvoltarea activelor digitale oferă Americii o oportunitate de a-și consolida dominația în finanțe și tehnologie”
    Oare ce dominatie in tehnologie mai viseaza?
    Dolarul nu are in spate o economie puternica, ci mai multe economii puternice: Coreea de Sud, producatorii arabi de petrol, China (care inca mai are o cantitate uriasa de rezerve in green toilet paper), Japonia, ultima fiind adusa la sapa de lemn de incapatanarea de a tine dolarul in brate pana pe fundul marii.
    Domnul a simtit ca se apropie funia de par dictatului de la Breton Woods si inselatoriei petrodolarului (tinuta cu forta in Orientul Mijlociu nedemocratizat dar puternic dolarizat), pai ar fi si cazul, dupa aproape 80 de ani…

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger