AcasăȘTIRI EXTERNESe reiau exporturile de cereale prin porturile de la Marea Neagră. Detaliile...

Se reiau exporturile de cereale prin porturile de la Marea Neagră. Detaliile acordului semnat la Istanbul

cereale

Ucraina și Rusia au semnat un acord susținut de ONU pentru a permite exportul a milioane de tone de cereale din porturile blocate de la Marea Neagră, ceea ce ar putea evita amenințarea unei crize alimentare globale catastrofale, scrie The Guardian.

La ceremonia semnată la Palatul Dolmabahçe din Istanbul au participat secretarul general al ONU, António Guterres, și Recep Tayyip Erdogan, președintele Turciei, care jucase un rol cheie în lunile de negocieri tensionate.

Ce prevede acordul

Guterres susține că acordul va deschide calea către volume semnificative de exporturi de alimente din Ucraina și va atenua o criză alimentară și economică în lumea în curs de dezvoltare. El a spus că „farul speranței strălucea în Marea Neagră” și a cerut Rusiei și Ucrainei să pună în aplicare pe deplin acordul.

La Kiev, există un scepticism profund cu privire la intențiile Rusiei, dar Mykhailo Podolyak, un consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina are încredere în ONU și Turcia pentru a asigura acordul.

Scopul acordului este de a asigura trecerea cerealelor și a mărfurilor esențiale, cum ar fi uleiul de floarea soarelui, din trei porturi ucrainene, inclusiv Odesa, chiar dacă războiul continuă să se desfășoare în altă parte a țării. ONU avertizase că războiul risca subnutriție în masă, foamete și foamete.

Aranjamentul urmărește, de asemenea, să garanteze trecerea în siguranță a îngrășămintelor fabricate în Rusia, esențiale pentru asigurarea viitoarelor recolte, pe fondul eforturilor de a atenua o criză alimentară globală provocată de invazia Ucrainei de către Rusia.

Prețul grâului a scăzut deja

Oficialii ONU au spus că speră că transporturile preliminare de cereale ar putea începe imediat sâmbătă, cu speranța de a atinge nivelurile de dinainte de război din cele trei porturi ucrainene – o rată de 5 milioane de tone pe lună – în câteva săptămâni.

Vestea semnării unui acord pentru deblocarea exporturilor de cereale la Marea Neagră a dus vineri la scăderea prețurilor la grâu cu 2%, potrivit BBC. Prețul grâului a scăzut semnificativ la Chicago și pe bursa Euronext, cu aproape 6%, adică la nivelul dinaintea războiului. Și prețul porumbului a scăzut cu aproape două procente.

author avatar
Andreea Vlad