Controversatul sezon de vânătoare de elefanți din acest an s-a deschis ,marți, în Botswana, unde pandemia Covid-19 a compromis sezonul din 2020, a declarat directorul organismului public responsabil cu fauna și parcurile naționale, Kabelo Senyatso.
Autoritățile au emis permise pentru uciderea a 287 de elefanți, până la sfârșitul sezonului de vânătoare care se încheie la sfârșitul lunii septembrie.
Botswana, o țară enclavă din sudul Africii, fost protectorat britanic, găzduiește aproximativ 130.000 de elefanți, cea mai mare populație din aceste animale din lume.
În 2019, Botswana a ridicat o interdicție totală a vînătorii de elefanți, introdusă cu cinci ani mai devreme pentru a inversa declinul populațiilor de elefanți și altor specii. Reluarea vânătorii a stârnit furia apărătorilor mediului.
Anul trecut, pandemia Covid-19 și interzicerea sosirii călătorilor din țări cu risc ridicat, cum ar fi Marea Britanie, Italia și Statele Unite, de unde provin cei mai mulți vânători, au reușit să strice sezonul de vânătoare.
În beneficiul comunităților sărace. Oare?
Asociația Faunei sălbatice din Botswana (BWPA), care reunește profesioniști în vânătoare, a salutat reluarea vânătorii de elefanți, asigurând că ea va permite comunităților locale să-și recapete veniturile.
„De când am deschis în această dimineață, am avut deja clienți peteren, unii au venit din locuri îndepărtate, precum Statele Unite”, a declarat marți purtătorul de cuvânt al Asociației.
Vânătorii bogați plătesc sume mari pentru a obține permisiunea de a ucide un elefant, bani pe care susținătorii vânătorii spun că sunt în beneficiul comunităților locale. Însă, în general în Africa, aceste safari-uri sunt criticate tocmai pentru că sumele mari obținute de pe urma vînătorii de animale sălbatice nu ajung la cei defavorizați.
Iar unii ecologiști precum Map Ives pun la îndoială modul în care sunt stabilite cotele de vânătoare și dacă acestea se bazează pe dovezi științifice despre populația de elefanți și durabilitatea acesteia.
„Înțeleg că vânătoarea poate fi utilă ca instrument pentru gestionarea faunei sălbatice, dar ar trebui să se bazeze pe știință, or, din păcate, în Botswana nu avem resursele financiare sau mână de lucru formată pentru cercetări cu privire la populațiile diferitelor specii de animale sălbatice”, a explicat Ives.
Pe cale de dispariție, pericol de extincție
Mulți dintre elefanții din Botswana se deplasează peste granițele vecine ale Namibiei, Zambia și Zimbabwe. Cele patru țări au solicitat și ridicarea interdicției comerciale globale de fildeș, din cauza creșterii populației de elefanți în unele regiuni, scrie TV5Monde.
Zeci de ani de braconaj și distrugerea habitatelor au decimat populațiile de elefanți africani, a avertizat luna trecută Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN) care clasifică elefantul de savană (Loxodonta africana) „pe cale de dispariție” și consideră vărul său mai mic, elefantul de pădure (Loxodonta cyclotis) în „pericol critic de extincție”.