AcasăȘTIRI EXTERNESe lucrează la un vaccin anti-Covid-19 comestibil, sub formă de iaurt sau...

Se lucrează la un vaccin anti-Covid-19 comestibil, sub formă de iaurt sau suc de fructe

Se lucrează la un vaccin anti-Covid-19 comestibil, sub formă de iaurt sau suc de fructe

Vaccinurile sunt sinonime cu seringile și acele dar o echipă de cercetători de la Institutul Politehnic din Porto (IPP), în Portugalia, a decis să dezvolte un vaccin anti SARS-CoV-2 sub formă de iaurt și suc de fructe.

Pe măsură ce numărul pacienților cu Covid-19 explodează în Europa, un laborator portughez lucrează la un proiect inovator, la care această echipă s-a gândit încă de la debutul pandemiei.

Probiotice modificate genetic

Membru al echipei de cercetare, Ruben Fernandes explică de ce au pornit pe această cale: „Am început să ne dăm seama că existau molecule în natură care ne stimulau sistemul imunitar împotriva Covid. Fără a fi vaccinuri naturale, adică fără a fi anticorpi”.

Vaccinul are particularitatea de a fi bazat pe plante fructifere și probiotice modificate genetic. Astfel, acest vaccin ar trebui să fie ingerat sub formă de iaurt sau suc de fructe

Subliniind că ideea acestui vaccin este că ajunge cu ușurință la utilizatorul final, cercetătorul a subliniat diferențele dintre cele actuale și acesta: cele actuale stimulează neutralizarea virusului, iar acesta din urmă stimulează imunitatea.

Pentru moment, testele vor fi efectuate pe șobolani, pești și o specie de râme, a subliniat acest biolog de la Laboratorul de Biotehnologie Medicală și Industrială-LabMI de la IPP

Dacă oamenii de știință indică faptul că vaccinul nu va fi gata înainte de șase luni până la un an, dacă experimentul va da roade ei estimează că ar putea fi folosit și în prevenirea altor boli infecțioase, scrie Euronews.

Indicând că vaccinul este finanţat exclusiv din fonduri proprii, Ruben Fernandes a menţionat că, într-o fază finală, cercetătorii vor trebui să-şi unească forţele cu partenerii industriali din sectorul alimentar pentru ca vaccinul să ajungă la consumatorul final și la scara de câștig.

„Industria va fi cea care va decide ce tip de produs doresc, noi le vom putea oferi mai multe opţiuni”, a menţinut el.

 

author avatar
Tudor Borcea