AcasăȘTIRI EXTERNESe leapădă Putin de marioneta Igor Dodon?

Se leapădă Putin de marioneta Igor Dodon?

Înfrânt zdrobitor de Maia Sandu care a câștigat alegerile prezidențiale cu 57.75% din voturi, socialistul Igor Donon vrea să conteste rezultatele scrutinului. Dodon se împacă greu cu înfrângerea, dar victoria candidatei pro-europene inaugurează un declin clar al influenței ruse în Republica Moldova.

Există un pericol de destabilizare după aceste alegeri, Igor Dodon a susținut că are informaţii potrivit cărora în alegerile de duminică au existat „încălcări fără precedent” a legilor electorale, referindu-se în special la votul din diaspora: “Vreau să menţionez că staff-ul nostru electoral a fixat mai multe încălcări, fără precedent, la acest scrutin prezidenţial. Este vorba de blocarea dreptului de vot pentru cetăţenii Republicii Moldova care locuiesc în stânga Nistrului, este vorba de transportarea alegătorilor în ţările membre ale Uniunii Europene, este vorba de implicarea prin declaraţii ale diferiţilor oficiali şi influenţarea rezultatului votului (…) O felicit preventiv pe doamna Maia Sandu pentru acest rezultat, dar sunt obligat să apăr votul celor care au votat pentru mine, prin toate pârghiile legale – Comisia Electorală Centrală, judecată, Curtea Constituțională”. Actualul lider de la Chişinău a făcut apel la susţinătorii săi să nu iasă în stradă pentru a contesta rezultatele alegerilor.

O tactică a dezbinării, de unde știe Dodon că moldovenii au în plan să protesteze anti-Sandu? Înainte de turul doi al alegerilor prezidențiale, același Dodon vorbea despre război civil în cazul „unirii Moldovei cu România”. În orice campanie electorală, Igor Dodon își inventează un „dușman” imaginar cu care sperie electoratul, iar apoi pozează în unic salvator al moldovenilor. De 30 de ani fac asta politicienii pro-ruși din Republica Moldova, comenta DW. Dodon le-a mai transmis susținătorilor săi că “Eu o să vă spun dacă va fi necesar să ieşim în stradă”. Dar moldovenii s-au săturat de omul lui Putin. Amputată de o parte a teritoriului său, Transnistria, controlată de separatiștii pro-rusi, Moldova, o țară de 3,5 milioane de locuitori, se numără printre cele mai sărace din Europa. Se estimează că până la 40% din populația sa a plecat în străinătate pentru a-și căuta un trai mai bun.

Reacția Kremlinului

Rusia respectă alegerea făcută de cetățenii R.Moldova în cadrul scrutinului prezidențial și speră că va reuși să stabilească „relațiile de lucru” cu noul președinte, Maia Sandu,  a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. Ulterior, însuși Vladimir Putin i-a trimis Maiei Sandu o telegramă de felicitare: „Sper că activitatea Dvs. în calitate de șef al statului va contribui la dezvoltarea constructivă a relațiilor dintre țările noastre. Acest lucru, fără îndoială, ar satisface interesele fundamentale ale popoarelor din Rusia și Moldova”. O schimbare de ton, având în vedere că Dodon s-a întâlnit cu liderul de la Kremlin de cel puțin 14 ori în ultimii trei ani. Se pune întrebarea dacă Putin va renunța la „vasalul” său care nu-l mai ajută cu nimic, mai ales că președintele Consiliului European, Charles Michel a anunțat că, în urma victoriei Maiei Sandu, UE este pregătită să intensifice parteneriatul strâns cu Republica Moldova. În același registru, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îi transmite primei femei aleasă președinte în Moldova “felicitări” în limba română.

 

author avatar
Radu Jacotă Redactor
304 afisari

2 COMENTARII

  1. Articol corect si echilibrat , poate il citeste si Boanchis , cel care umbreste castigarea alegerilor de catre Maia Sandu . Taie elanul si bucuria moldovenilor din Republica Moldova cu amenintari si naftalina stalinista de parca-ar fi purtatorul de cuvant al lui Lukasenko …!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger