AcasăȘTIRI EXTERNESe întrerupe aprovizionarea cu energie? Săptămână de foc la OPEC+

Se întrerupe aprovizionarea cu energie? Săptămână de foc la OPEC+

Grupul OPEC+ urmează să se întâlnească săptămâna aceasta pe fondul tensiunilor geopolitice accentuate din cauza escaladării crizei Rusia-Ucraina care a propulsat prețurile țițeiului la un nivel nemaivăzut din 2014.

Situația cartelului care păstorește cotațiile țițeiului nu putea fi mai sensibilă: Rusia este unul dintre cei mai importanți producători din lume.

Principala amenințare este o perturbare a fluxurilor globale de energie pe o piață deja agitată.

„Ne așteptăm ca OPEC+ să își susțină planul de a crește producția pentru aprilie cu 400.000 de barili pe zi, în conformitate cu strategia sa de a returna toată cantitatea scoasă de pe piață în perioada de vârf a pandemiei de Covid-19”, a declarat Edward Bell, analist senior la Emirates NBD.

Brent, punctul de referință global pentru două treimi din petrolul mondial,   se tranzacționează la 99,92 dolari pe baril, în timp ce West Texas Intermediate, indicatorul care urmărește țițeiul american, a urcat cu 1,74%, adică  97,39 dolari.

Cotațiile aurului negru, care au crescut la peste 105 de dolari pe baril săptămâna trecută, au rămas dinamice în ultimele luni, deoarece economia globală a continuat să se redreseze după încetinirea provocată de pandemie, în ciuda apariției de noi variante de Covid-19.

Acest lucru a fost în mare măsură o reflectare a unei redresări economice mai rapide decât se aștepta, a cererii mari și a capacității de producție limitate din cauza anilor de subinvestiții în industria energetică.Criza Rusia-Ucraina a exacerbat traiectoria ascendentă.

Aliații SUA și UE au impus o serie de sancțiuni împotriva Rusiei pentru ofensiva sa militară din Ucraina. Măsurile includ limitarea capacității Moscovei de a face afaceri în dolari, euro, lire sterline și yeni, precum și înghețarea activelor rusești, excluderea unui număr de creditori din rețeaua de plăți Swift și limitarea capacității de a strânge finanțare pe piețele financiare europene.

În 2020, Rusia a produs aproximativ 10,2 milioane de barili  de țiței(pe zi), plasând-o pe locul al doilea după SUA. Este, de asemenea, al doilea cel mai mare producător de gaze naturale din lume și o sursă majoră de alte mărfuri, inclusiv nichel, aluminiu, paladiu, cobalt, cupru, grâu și orz.

Deși sectorul energetic al Rusiei a scăpat de plasa sancțiunilor, analiștii spun că prețul petrolului ar putea atinge 130 de dolari pe baril în aprilie, dacă războiul din ucraina va perturba fluxurile de țiței rusești – și chiar ar depăși acest preț în cazul prelungirii crizei.

Prețurile petrolului au crescut cu peste 67% în ultimul an, parțial cauzate de deficitul de aprovizionare cu petrol din țările OPEC+

Piața s-ar putea înăspri și mai mult, deoarece producătorii continuă să se lupte pentru a-și îndeplini cotele de aprovizionare, potrivit ultimului raport al Agenției Internaționale pentru Energie.

Subperformanța prelungită a blocului OPEC+ a scos efectiv 300 de milioane de barili de pe piață începând cu 2021.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
551 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger