AcasăȘTIRI EXTERNESe apropie marea recesiune globală?

Se apropie marea recesiune globală?

La fel cum economia globală revine după anii pandemiei, o listă tot mai mare de riscuri întunecă perspectivele economice – deși majoritatea analiștilor încă cred că o recesiune în acest an este relativ puțin probabilă.

Războiul din Ucraina, sancțiunile impuse Rusiei, politicile „zero Covid” ale Chinei, creșterea inflației și creșterea dobânzilor de către Rezerva Federală a Statelor Unite sunt toate pregătite să reducă creșterea economică în acest an.

În SUA, Fed se confruntă cu sarcina delicată de a reduce inflația care este la un nivel maxim de patru decenii, fără a crește ratele atât de puternic încât să provoace o recesiune.

O scădere a celei mai mari economii din lume, care a înregistrat anul trecut cea mai rapidă expansiune din ultimele decenii, va avea efecte la nivel global, amenințând să inverseze creșterea la abia doi ani după ce economia mondială s-a redus cu 4,3% din cauza pandemiei.

Bill Dudley, fostul președinte al Băncii Rezervei Federale din New York, a avertizat că o recesiune este acum „practic inevitabilă”, deoarece Rezerva Federală “a așteptat prea mult pentru a înăspri politica monetară”.

Un alt semn de avertizare în ultimele săptămâni a fost o inversare a curbei care prezintă randamentele obligațiunilor de trezorerie americane pe termen scurt și lung – un indiciu că investitorii devin pesimiști cu privire la perspectivele economiei.

O curbă de randament inversată, care apare atunci când investitorii se îndepărtează de la acțiuni către obligațiuni mai puțin riscante, a precedat toate cele opt recesiuni din SUA din 1955, deși intervalele de timp dintre o inversare și o scădere au variat între luni și ani.

Deocamdată, economiștii par mai optimiști cu privire la economia SUA decât publicul larg. Într-un sondaj efectuat luna trecută în numele CNBC, 81% dintre adulții din țară au spus că este probabilă o recesiune în 2022.

În schimb, economiștii Goldman Sachs au stabilit recent șansele unei recesiuni în SUA în anul următor la 20-35 la sută.

Deși economiile au rezistat relativ bine războiului din Ucraina și sancțiunilor împotriva Rusiei până acum, posibilitatea de escaladare și mai multe măsuri punitive rămân factori de risc în următoarele luni.

În Europa există apeluri tot mai mari de extindere a restricțiilor la gazul și petrolul Rusiei, care reprezintă 40%, respectiv o treime din importurile continentului. O mișcare care va duce automat la creșterea prețurilor la energie.

Între timp, eforturile continue ale Chinei de a elimina răspândirea Covid-19 cu blocaje ultra-stricte și controale la frontieră reduc consumul intern și agravează perturbările comerțului global.Shanghai, cel mai aglomerat port de containere din lume, a fost blocat de mai bine de două săptămâni.

Carsten Holz, expert în economia chineză la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong, a declarat pentru Al Jazeera că autoritățile chineze nu își vor atinge  obiectivul de creștere a economiei de 5,5% pentru acest an.

Lanțurile de aprovizionare vor continua să fie afectate, ceea ce va duce la creșteri ale prețurilor, care, la rândul lor, vor contribui la presiunea asupra băncilor centrale occidentale de a crește ratele dobânzilor.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
909 afisari

2 COMENTARII

  1. De când spune Gica faptul ca US va baga economia Occidentului in rahat? Războiul din Ucraina a fost provocat tocmai ca economia UE sa fie decupata de la piețele estice și sa fie sacrificata de US pentru salvarea propriei economii, ca alta colonie nu mai are. Depinde acum de „jocul” Germaniei, cât de repede aceasta va întoarce spatele US. Altfel se va alege praful de tot Occidentul. Relativ la Romanica maestru Ilie Șerbănescu într-o emisiune TV a tras concluzia finala anume dacă nu ieșim din UE, ne OMOARĂ!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger