AcasăȘTIRI EXTERNESe apropie iarna: Europa intră în criza gazelor

Se apropie iarna: Europa intră în criza gazelor

Gazprom  retrage gazul natural din unele facilități de depozitare din Europa, împiedicând eforturile critice de reconstrucție a aprovizionării înainte de iarnă.

“Europa se îndreaptă spre o criză a gazelor de iarnă, cu excepția cazului în care își poate reconstrui rapid stocurile epuizate. Dar, în ciuda prețurilor record, depozitele sunt  la cele mai scăzute niveluri pentru această perioadă a anului din ultimul deceniu”, notează Bloomberg.

Iar gazele naturale lichefiate se îndreaptă spre Asia pentru a satisface cererea crescândă acolo. De asemenea,  întreruperile din Marea Nordului reduc aprovizionarea.

Retragerile au avut lor  imediat după ce un incendiu la o instalație Gazprom din Rusia a stopat aprovizionarea către Europa. Cantitatea de gaz care intră în Germania la stația de compresoare Mallnow a scăzut cu peste 40% miercuri, semnalând că Rusia trimite mai puțin prin Yamal-Europa.

Legătura Yamal are o capacitate mai mică decât conducta Nord Stream către Germania sau ruta de tranzit din era sovietică prin Ucraina, unde fluxurile sunt normale.

Gazprom a exportat anul trecut spre România o cantitate de 962 milioane de metri cubi de gaze naturale, în scădere cu 3,2% comparativ cu 994 milioane de metri cubi în 2019. Pe ansamblu, exporturile companiei ruse în Europa au scăzut cu 12,1% până la 174,97 miliarde de metri cubi, în condiţiile în care preţurile şi cererea în industria energetică au fost afectate de pandemia de coronavirus.

Gazprom, primul producător mondial de gaze naturale, asigură o treime din necesarul Europei  prin trei rute principale: conductele din Ucraina, ruta Yamal, via Belarus şi Polonia, precum şi gazoductul Nord Stream, care face legătura între Rusia şi Germania, via Marea Baltică.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
200 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger