AcasăȘTIRI EXTERNESe aprind iar Balcanii. Cel mai nou conflict, nu departe de România

Se aprind iar Balcanii. Cel mai nou conflict, nu departe de România

bosniaSe aprind iar Balcanii. Cel mai nou conflict, nu departe de România

Bosnia și Herțegovina este în pericol să se rupă din cauza separatiștilor sârbi, avertizează un înalt oficial bosniac, precizând că există riscul iminent al aprinderii unui conflict armat.

Christian Schmidt, înaltul reprezentant al UE pentru Bosnia și Herțegovina, a scris într-un raport către ONU că dacă separatiștii sârbii bosniaci își îndeplinesc planul de a-și recrea propria armată, împărțind forțele armate naționale în două, va izbucni un război.

EUFOR este organismul internațional, responsabil de menținerea păcii în Bosnia și Herțegovina. Operația EUFOR Althea s-a născut în octombrie 2019, la propunerea Consiliului European. De asemenea, NATO își păstrează o bază oficială cu sediul în Saraievo.

Mandatul pe un an pentru ambele instituții urmează să fie reînnoit săptămâna aceasta la consiliul de securitate al ONU, dar Rusia a amenințat că va bloca o rezoluție dacă nu vor fi eliminate toate referirile la înaltul reprezentant, subminând potențial autoritatea lui Schmidt ca supraveghetor al acordului de pace de la Dayton din 1995.

Liderul sârbilor din Bosnia-Herțegovina amenință NATO cu o confruntare armată

În primul său raport de la preluarea funcției în august, Schmidt, un fost ministru al guvernului german, a avertizat că Bosnia și Herțegovina se confruntă cu „cea mai mare amenințare existențială din perioadă postbelică”.

Liderul sârbilor din Bosnia-Herțegovina amenință NATO cu o confruntare armată, în cazul unei intervenții occidentale în zonă. Membrul sârb al preşedinţiei tripartite a Bosniei-Herţegovina, Milorad Dodik, a declarat că Republika Srpska (RS), entitatea sârbă a statului, este pregătită de un conflict armat în ţară şi că în acest caz îşi va chema prietenii să o apere. Liderul sârb bosniac nu a precizat la ce prieteni străini se referă, dar The Guardian scrie că s-a referit la Serbia și Rusia.

Milorad Dodik a spus săptămâna trecută că va propune ca parlamentul RS să adopte o lege în baza căreia aceasta să se retragă din acordurile privind crearea unor instituţii naţionale ca forţele armate, agenţiile de securitate şi autorităţile judiciare, aminteşte HINA. Deşi Dodik a explicat atunci că acest lucru va întări autonomia RS în cadrul Bosniei-Herţegovina, el a asigurat acum că scopul este o „disoluţie paşnică” şi şi-a exprimat încrederea că armata Bosniei-Herţegovina nu va reacţiona.

„Aceasta echivalează cu secesiunea fără a o proclama”, a scris Schmidt într-un raport transmis vineri secretarului general al ONU, António Guterres. El a spus că acțiunile lui Dodik „pun în pericol nu numai pacea și stabilitatea țării și a regiunii, dar ar putea duce la anularea acordului de pace de la Dayton”.

author avatar
Andreea Vlad
618 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger