AcasăȘTIRI EXTERNESe alege praful de planul 5G al Europei?

Se alege praful de planul 5G al Europei?

Ultima salvă a SUA împotriva Huawei creează dureri de cap pentru operatorii de telecomunicații europeni blocați în contracte cu gigantul chinez de telecomunicații.

Săptămâna trecută, Washingtonul a anunțat că interzice utilizarea oricărei tehnologii americane în microcipuri care alimentează smartphone-urile Huawei și echipamentele de rețea, ceea ce unii analiști au numit „ lovitură letală ” pentru companie. Regula, care a intrat în vigoare  joi, ar putea pune în pericol rețelele proprii de telecomunicații ale Europei, potențialul de creștere a costurilor și crearea de întârzieri la desfășurarea rețelelor 5G ale blocului. Potrivit politico.eu, analiștii de la Gavekal estimează că – în cazul în care regulile americane rămân neschimbate – Huawei ar rămâne fără componente „la începutul anului viitor”.

Huawei a spus că „este încă prea devreme pentru a stabili ce impact va avea acest lucru asupra lanțului nostru de aprovizionare”, dar a avertizat că „în final consumatorii Europei și ai lumii vor suferi” din cauza încercărilor americane de a zădărnici compania. În timp ce SUA au fost deschis ostile producătorului și întreprinderii chineze în general – Europa a adoptat o abordare mai ambivalentă. Uniunea Europeană a convenit în ianuarie să-și reducă dependența de echipamentele chineze pentru rețelele viitoare 5G. Unele țări, cum ar fi Republica Cehă și Polonia, merg pe linia SUA pentru a reduce accesul la piața Huawei. Altele, precum Franța, Germania și Spania, nu au luat încă o poziție clară. Guvernul britanic a decis luna trecută să scoată echipamentele Huawei până în 2027.

Marea capcană: dependența de China

Operatorii europeni încă se bazează foarte mult pe Huawei pentru rețelele sale 4G existente. O analiză refentă de piață făcută de Strand Consulting a estimat că producătorul din Shenzhen are contracte în derulare pentru furnizarea de echipamente de telecomunicații în toate țările UE, cu excepția Slovaciei. Asta înseamnă că Europa are multe de pierdut. Telefonica (Spania) se bazează pe Huawei pentru rețeaua sa din Germania, iar Orange(Franța) pentru rețelele sale din Belgia, Luxemburg, Polonia, România și Spania, potrivit Strand. Vodafone se bazează pe echipamentele Huawei din Republica Cehă, Germania, Grecia, Olanda, Ungaria, Italia, Malta, Cipru, România, Spania și Marea Britanie.

În aceeași situație se află și Deutsche Telekom privind rețelele din Austria, Croația, Cehia, Germania, Olanda și Polonia. Toți acești operatori se confruntă acum cu o dilemă semnificativă: fie să mențină contracte cu Huawei pentru viitoarele rețele 5G, fie să găsească o alternativă „mai sigură” care nu prezintă aceleași riscuri pentru lanțul lor de aprovizionare. De pildă Nokia din Finlanda sau Ericsson din Suedia. Restricțiile SUA pentru cipurile Huawei s-ar putea traduce prin întârzieri și costuri suplimentare pentru implementarea unui kit 5G în Europa – ar putea pune blocul și mai mult în spatele rivalilor economici atunci când vine vorba de punerea în funcțiune a noilor rețele. Unele guverne ale UE  speră că o președinție a lui Joe Biden ar duce la o ușurare a relațiilor SUA-China, însă nu există nicio garanție că politicienii Congresului american vor abandona politicile comerciale dure cu Beijingul.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
286 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger