AcasăȘTIRI EXTERNEScutul de la Deveselu, temă de discuție între Putin și Biden. Rusia...

Scutul de la Deveselu, temă de discuție între Putin și Biden. Rusia vrea să-și bage nasul în baza din România

Scutul de la Deveselu, temă de discuție între Putin și Biden. Rusia vrea să-și bage nasul în baza din România

Rusia își va reitera poziția sa privind un moratoriu în ceea ce privește instalarea rachetelor cu rază medie și scurtă de acțiune. Subiectul va fi abordat în cadrul summitului care va avea loc săptămâna viitoare, între președintele american Joe Biden și liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

În urmă cu câțiva ani, Vladimir Putin a mai cerut un moratoriu privind desfășurarea de rachete cu rază medie și scurtă de acțiune în Europa, precum și în alte regiuni ale lumii.

Acum, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a confirmat că Putin și Biden vor aborda și acest subiect. Sunt vizate instalațiile americane din România și Polonia, scrie Defense Romania.

Verificări mutuale în România, Kaliningrad și Polonia

În ceea ce privește moratoriul, șeful diplomației ruse spune că președintele francez Emmanuel Macron susține o asemenea idee. Rușii propun SUA să se verifice reciproc în Kaliningrad, România și Polonia.

Astfel, Serghei Lavrov propune ca experții NATO să se deplaseze în Kaliningrad pentru a inspecta instalațiile rachetelor Iskander, în timp ce rușii să aibă acces la instalațiile din România și Polonia, Moscova fiind îngrijorată că lansatoarele americane MK-41 din România pot fi utilizate în scopuri ofensive.

„Având în vedere lipsa de încredere (dintre SUA și Federația Rusă) noi propunem măsuri pentru a verifica acest tip de moratoriu. Vă invităm să vizitați Kaliningradul pentru a vedea rachetele Iskander, iar în schimb, experții noștri să aibă ocazia să viziteze bazele americane din România și Polonia”, a declarat Serghei Lavrov, citat de agenția de presă Tass.

Ministrul de Externe al lui Putin a reiterat faptul că Moscova dorește să se asigură că instalațiile de lansare MK-41 sunt defensive, în contextul în care producătorul Lockheed Martin le prezintă atât cu utilizare defensivă, cât și ofensivă.

Vladimir Putin și Joe Biden se vor întâlni la 16 iulie în Elveția, la Geneva. Întâlnirea va avea loc imediat după G7 și summitul NATO.

În ceea ce privește summitul NATO, care va avea loc pe data de 14 iunie la Bruxelles, miercuri, 9 iunie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, a amintit de Rusia, vorbind de diferitele „provocări” pentru care NATO trebuie să fie pregătită.

Șeful Alianței Nord-Atlantice a denunțat a denunțat atitudinea agresivă a Rusiei faţă de vecinii săi. Liderii alianței vor discuta și despre China, care investeşte masiv în noi capacităţi militare.

author avatar
Tudor Borcea
362 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger