AcasăȘTIRI EXTERNEScutul de la Deveselu, inutil în fața rachetelor rusești? Germania vrea un...

Scutul de la Deveselu, inutil în fața rachetelor rusești? Germania vrea un sistem anti-rachetă mai performant

deveseluScutul de la Deveselu, inutil în fața rachetelor rusești? Germania vrea un sistem anti-rachetă mai performant

Germania și-a exprimat intenția de a cumpăra un scut antirachetă din Israel sau SUA. Sistemul de 2 miliarde de euro va proteja și România, deși la Deveselu există deja un astfel de sistem.

Astfel, apărarea Germaniei va fi îmbunătățită cu un pachet de investiții de 100 de miliarde de euro, a declarat, pe 27 februarie, la câteva zile după declanșarea invaziei ruse, cancelarul Olaf Scholz. Banii vor fi folosiți pentru modernizarea armatei și a sistemului de apărare antiaeriană.

Dorințele Berlinului au fost din nou făcute publice, sâmbătă, de săptămânalul german Welt am Sonntag. Berlinul ia în considerare cumpărarea unui sistem de apărare antirachetă din Israel sau Statele Unite, pentru a se apăra împotriva ameninţărilor, inclusiv de rachetele ruseşti Iskander din Kaliningrad.

Noul scut va apăra Europa de rachetele Iskander

Rachetele Iskander pot ajunge în aproape toată Europa de Vest şi nu există niciun scut antirachetă care să protejeze împotriva acestei ameninţări, a declarat şeful german al Apărării, Eberhard Zorn, pentru Welt am Sonntag, într-un interviu publicat sâmbătă, potrivit Reuters.

„Israelienii şi americanii deţin astfel de sisteme. Pe care îl preferăm? Vom reuşi să stabilim un sistem general (de apărare antirachetă) în NATO? Acestea sunt întrebările la care trebuie să răspundem acum”, a spus Zorn.

El nu a specificat numele sistemelor, dar s-a referit cel mai probabil la Arrow 3, construit de Israel Aerospace Industries (IAI), şi la sistemul american THAAD, produs de Raytheon.

author avatar
Andreea Vlad