AcasăȘTIRI EXTERNEScriitoarea JK Rowling, „mama” lui Harry Potter, amenințată cu moartea de activiștii...

Scriitoarea JK Rowling, „mama” lui Harry Potter, amenințată cu moartea de activiștii LGBT

Scriitoarea JK Rowling, „mama” lui Harry Potter, amenințată cu moartea de activiștii LGBT

Celebra scriitoare britanică JK Rowling, autoarea aventurilor Harry Potter, a declarat luni, 22 noiembrie, că a primit numeroase amenințări cu moartea de la activiști pentru drepturile transgenderilor care au acuzat-o de „transfobie”.  

„Acum am primit atât de multe amenințări cu moartea încât aș putea să-mi tapetez casa cu ele, dar nu m-am oprit să vorbesc și să-mi spun părerea”, a spus romanciera într-o serie de tweet-uri.

„Să mă ajute cineva: Feumeie? Fameie? Feemeie?”

Ea a denunțat faptul că trei activiști „s-au fotografiat în fața casei ei” săptămâna precedentă, „poziționându-se cu atenție astfel încât adresa să fie vizibilă”, înainte de a posta imaginea pe Twitter.  Poliția scoțiană a indicat că „o anchetă este în curs”.

Anul trecut, JK Rowling a distribuit pe Twitter un articol în care vorbea despre „persoane care au ciclu menstrual”, comentând sarcastic: „Sunt sigură că trebuie să avem un cuvânt pentru aceste persoane. Să mă ajute cineva: Feumeie? Fameie? Feemeie?”.

Ea și-a atras astfel mânia unor internauți, care i-au amintit că „bărbații transgender pot avea menstruație, iar femeile transgender nu”.

Statutul persoanelor trans a fost aprig dezbătut în ultimii ani în Marea Britanie, cu activiști LGBT care luptă pentru drepturile lor pe de o parte și unii intelectuali, autori și profesori acuzați de transfobie, pe de altă parte, spunând că sunt victime ale „culturii anulării” („cancel culture”).

O profesoară de filozofie, Kathleen Stock, a demisionat de la Universitatea Sussex (sudul Angliei) în octombrie, spunând că a fost victima unei campanii de „hărțuire”. În special, ea a considerat că identitatea de gen nu poate avea prioritate față de sexul biologic „când vine vorba de drept și politică”.

Rowling spune în tweet-urile sale că a fost contactată de multe femei care au fost „subiectul unor campanii de agresiune, de la hărțuirea pe rețelele sociale și urmărirea angajatorilor lor, până la dezvăluirea datelor personale și amenințările directe cu violența, inclusiv cu violul”, scrie AFP.

În special, ea îi acuză pe cei trei activişti care i-au postat adresa online că au făcut-o pentru a „intimida-o şi a o împiedica să apere drepturile femeilor pe baza sexului biologic”.

Britanicii care sunt transsexuali au „de două ori mai multe șanse” să fie „victime” ale unei infracțiuni sau unui delict de ură decât cei care nu sunt, potrivit Biroului Național de Statistică. În 2019, două din cinci persoane trans au fost victimele unui incident sau infracțiuni motivate de ură, potrivit institutului YouGov.

author avatar
Tudor Borcea