AcasăȘTIRI EXTERNEȘcolile și grădinițele, redeschise în Bulgaria. La noi, Guvernul Cîțu încă petrece

Școlile și grădinițele, redeschise în Bulgaria. La noi, Guvernul Cîțu încă petrece

Școlile primare și grădinițele, redeschise în țara vecină. Elevii români încă așteaptă DECIZIA (foto: Facebook)

În timp ce în România s-a transmis, la începutul acestei săptămâni, că ”Ministerul Educației își dorește redeschiderea cât mai grabnică a școlilor”, s-a aflat că vecinii bulgari au luat deja o decizie în acest sens.

Și anume au redeschis atât școlile primare,cât și grădinițele și centrele tip after-school, anunță dpa, citată de Agerpres. Măsura a fost luată ca urmare a numărului scăzut de cazuri de infectare cu noul coronavirus, menționează sursa citată.

”Cei mai mulţi părinţi au fost de părere că elevii din clasele I-IV ar trebui să participe la lecţii în şcoli”, a precizat luni ministrul bulgar Educaţiei, aflat în vizită la o şcoală primară din Sofia.

Momentan nu a fost luată o hotărâre cu privire la reîntoarcerea la clase a elevilor din celelalte clase, până la a XII-a, dar se pare că aceștia ar putea reveni treptat la formatul clasic al orelor, respectiv în unitățile de învățământ, începând din 18 ianuarie.

Ce a anunțat Ministerul condus de Sorin Cîmpeanu

În România, elevii sunt încă în vacanța de iarnă. Iar după ce zilele trecute se aflase de la noul ministru că sunt mici șansele ca din 11 ianuarie să se redeschidă școlile, luni, Ministerul Educației a transmis un mesaj.

”În urma discuţiilor cu majoritatea celor implicaţi în procesul de educaţie, precum şi a discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, cu factori de decizie din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă şi cu cei implicați în campania de vaccinare, prioritizând starea de sănătate a elevilor și a personalului din sistemul de învățământ, Ministerul Educației își dorește redeschiderea cât mai grabnică a școlilor, în urma unei analize responsabile a rezultatelor care vor fi obținute cu privire la:

– Evoluția epidemiologică – potrivit situațiilor cu privire la rata de infectare în urma vacanței de iarnă/rezultate relevante colectate la mijlocul lunii ianuarie a.c.;

– Raportările numerice solicitate inspectoratelor şcolare pentru fiecare unitate de învățământ, cu privire la personalul didactic, didactic auxiliar şi nedidactic ce are DISPONIBILITATE de vaccinare – situație solicitată tuturor unităților și instituțiilor de învățământ cu termen 15 ianuarie, orele 16.00.”, se menționează în comunicatul Ministerului condus de către Sorin Cîmpeanu.

Cu ochii pe ce fac alte state

Totodată, s-a anunțat ce se are în vedere cu privire la semestrul doi al anului școlar în curs, dar și faptul că în perioada următoare sunt planificate discuții cu reprezentanții elevilor, studenților, părinților și cadrelor didactice pentru a analiza tot spectrul măsurilor ce se impun atât în vederea redeschiderii școlilor, cât și consultări cu factorii de decizie din domeniul sănătății.

”În același timp, se vor avea în vedere și măsurile adoptate de alte state care se confruntă cu o situaţie epidemiologică asemănătoare, precum şi raportările din sistemul de educaţie cu privire la numărul elevilor aflaţi în situaţii de risc din cauza dificultăţilor înregistrate pe parcursul procesului de învăţare-predare online (termenul de raportare pentru această situație este 11 ianuarie a.c.).

Ne dorim derularea semestrului al II-lea în format clasic, însă ne vom putea pronunța responsabil și fundamentat doar după jumătatea lunii ianuarie, respectiv în ultima decadă a lunii.

Va fi luat în considerare orice scenariu ce va rezulta în urma analizei. Nu excludem niciun scenariu, fie că vorbim de prioritate pentru cei mici sau pentru cei care susţin examenele naţionale, fie că vorbim de prioritate a zonelor cu o rată de infectare mai redusă, așa cum solicită Consiliul Național al Elevilor”, se mai arată în comunicat.

124 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger