AcasăȘTIRI EXTERNEȘcoala și religia în SUA. Antrenor care se ruga pe teren, repus...

Școala și religia în SUA. Antrenor care se ruga pe teren, repus în drepturi de Curtea Supremă

Școala și religia în SUA. Antrenor care se ruga pe teren, repus în drepturi de Curtea Supremă / Foto: printscreen

Curtea Supremă a SUA, de orientare conservatoare, a extins și mai mult locul religiei în școlile publice, anulând concedierea unui antrenor de fotbal care s-a rugat pe teren.

La trei zile după ce a anulat dreptul la avort, cei șase judecători conservatori, împotriva avizului celor trei colegi progresiști, i-au dat dreptate lui Joseph Kennedy, care a supervizat timp de șapte ani echipele liceului din Bremerton, în apropiere de Seattle (nord-vest), înainte de a-și pierde locul de muncă.

„O practică religioasă scurtă și personală”

„O entitate guvernamentală a încercat să pedepsească un om pentru o practică religioasă scurtă, liniștită și personală”, „Constituția nu cere și nici nu aprobă acest tip de discriminare”, a scris judecătorul Neil Gorsuch în numele lor.

După fiecare meci, antrenorul avea obiceiul de a îngenunchea și de a se ruga în mijlocul terenului, uneori însoțit de jucătorii săi. Uneori conducea rugăciuni în vestiar înainte sau după meciuri, scrie Le Journal de Montreal.

În 2015, autoritățile școlare îi ceruseră să se abțină, invocând o secțiune din Primul Amendament al Constituției care interzice statului și angajaților săi să „încurajeze instituirea” unei religii, adică să o finanțeze sau să promoveze practicarea ei.

Când Kennedy a refuzat, nu i-au reînnoit contractul. El a sesizat apoi instanța de judecată, bazându-se pe o altă prevedere a Primului Amendament, care garantează libertatea de religie și de exprimare.

Aceste două clauze sunt contestate în mod regulat, iar Curtea Supremă a menținut până de curând linia de demarcație. Dar majoritatea sa conservatoare, consolidată de Donald Trump, înclină acum balanța în favoarea comunității religioase.

În luna mai, instanța a decis că primăria din Boston ar trebui să permită unui grup creștin să își arboreze steagul pe clădirea primăriei. Săptămâna trecută, ea a decis că statul Maine nu poate exclude școlile confesionale dintr-un pachet de ajutoare de stat.

„Constituția și cele mai bune tradiții ale noastre încurajează respectul reciproc și toleranța, nu cenzura și anularea, pentru opiniile religioase și nereligioase”, a opinat curtea în dosarul lui Joseph Kennedy.

Rugăciunile erau „demonstrative”

Într-un nou text, cei trei magistrați progresiști ai Curții își critică colegii pentru că au „denaturat faptele” din acest caz. Potrivit acestora, rugăciunile antrenorului nu erau „personale și discrete”, ci „demonstrative”, deoarece „îi invita în mod regulat pe alții să i se alăture”. În mod neobișnuit într-un argument juridic, au atașat o fotografie a antrenorului înconjurat de tinerii jucători, îngenuncheați în rugăciune.

„Această decizie face un deserviciu școlilor și tinerilor cetățeni pe care îi deservesc, precum și angajamentului pe termen lung al națiunii noastre față de separarea bisericii de stat”, a adăugat judecătoarea Sonia Sotomayor în numele colegilor progresiști.

author avatar
Tudor Borcea
277 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

Ce program au supermarketurile Kaufland, Lidl şi Carrefour, de Paşte 2024. Surpriză! Unele magazine sunt deschise şi duminică, 5 mai

Românii se află în toiul pregătirilor de Paşte 2024, iar asta înseamna şi goana prin supermarketuri. Kaufland, Lidl şi Carrefour sunt câteva dintre cele...

Patriarhul Daniel, cu gândul la Diaspora în Pastorala de Paşte 2024: „Să arătăm semne de iubire frăţească şi tuturor românilor aflaţi printre străini”

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, a transmis gânduri bune către românii din Diaspora, în Pastorala de Sfintele Paşte 2024.El a punctat că „Taina Pocăinţei...
proger