AcasăȘTIRI EXTERNESclavie modernă, abuzuri, torturi. Acuzații incredibile aduse gigantului Volkswagen / Plantația groazei...

Sclavie modernă, abuzuri, torturi. Acuzații incredibile aduse gigantului Volkswagen / Plantația groazei în Brazilia

Sclavie modernă, abuzuri, torturi. Acuzații incredibile aduse gigantului Volkswagen / Plantația groazei în Brazilia

Grupul german Volkswagen, al doilea mare producător auto din lume, se confruntă cu noi acuzații legate de dictatura din Brazilia, de data aceasta pentru practici „sclavagiste” între 1974 și 1986, au anunțat duminică mai multe media germane.

Potrivit postului public de televiziune ARD și cotidianului Süddeutsche Zeitung, Volkswagen a fost citat să se prezinte în fața unui tribunal din Brasilia, la 14 iunie, în urma unei notificări trimise de tribunalul local la 19 mai.

Abuzuri și violențe pe plantație

Întrebat de AFP, un purtător de cuvânt al Volkswagen a dat asigurări că societatea ia „foarte în serios” acest caz, precum și „eventualele incidente” care ar fi putut avea loc „și pe care se bazează investigațiile autorităților judiciare braziliene”. Cu toate acestea, grupul nu a dorit să spună mai multe în acest stadiu „din cauza unor posibile proceduri legale”.

Presupusele infracțiuni datează din perioada 1974-1986, în timpul dictaturii militare care a domnit în Brazilia între 1964 și 1985. Foștii angajați ai grupului în această perioadă caută de mai mulți ani compensații, dar până acum fără succes.

Potrivit presei germane, plângerile examinate de justiția braziliană susțin că producătorul auto a recurs la „practici asemănătoare sclaviei” și la „trafic de persoane” și acuză grupul că a fost complice la „încălcări sistematice ale drepturilor omului”, scrie Boursorama.

La acea vreme, grupul plănuia să construiască un mare sit agricol la marginea bazinului Amazonului pentru „Companhia Vale do Rio Cristalino”, o investiție în agrobusiness. Sute de zilieri și muncitori temporari au fost recrutați pentru lucrări de defrișare, în special pe 70.000 de hectare, prin intermediari, dar, potrivit presei germane, probabil cu acordul conducerii producătorului.

Potrivit acestor media, care au putut consulta peste 2 000 de pagini de mărturii și rapoarte de poliție, muncitorii au fost uneori supuși la abuzuri și violențe din partea intermediarilor și a paznicilor înarmați de pe șantier.

„A fost o formă de sclavie modernă”

Mărturiile includ rele tratamente aplicate lucrătorilor care au încercat să fugă și chiar dispariții suspecte. Soția unui muncitor a fost violată ca pedeapsă, potrivit presei germane. O mamă susține că copilul ei a murit în urma abuzului.

„A fost o formă de sclavie modernă”, a declarat pentru presa germană procurorul brazilian însărcinat cu ancheta, Rafael Garcia. El a vorbit despre condițiile de muncă inumane de pe șantier, „cu muncitori care aveau malarie, dintre care unii au murit din această cauză și au fost îngropați la fața locului fără ca familiile lor să fie informate.

„Este clar că VW nu numai că a acceptat această formă de sclavie, dar a și încurajat-o, pentru că era vorba de forță de muncă ieftină”, a adăugat procurorul.

Volkswagen a avut deja probleme cu justiția braziliană în trecut, în perioada dictaturii.În 2020, grupul a acceptat să plătească 36 de milioane de reali (5,5 milioane de euro) pentru a despăgubi familiile foștilor muncitori torturați sau uciși în această perioadă.

Foștii angajați și familiile acestora au susținut că serviciul de securitate al VW din Brazilia a colaborat cu armata pentru a identifica posibili suspecți, care au fost ulterior arestați și torturați. Această colaborare a fost confirmată de un raport independent comandat de companie în 2016.

author avatar
Tudor Borcea