AcasăȘTIRI EXTERNESclavi pentru industria fashion: abuzuri, amenințări și fără pauze la toaletă

Sclavi pentru industria fashion: abuzuri, amenințări și fără pauze la toaletă

Muncitorii din fabricile de îmbrăcăminte din Etiopia, Honduras, India și Myanmar s-au confruntat cu violență, amenințări, salarii neplătite și chiar interdicții de utilizare a toaletei la locul de muncă în ultimul an, potrivit unui raport realizat de Universitatea Sheffield.

“Condițiile cu care s-au confruntat angajații au fost rezultatul direct al modului în care funcționează lanțurile globale de aprovizionare din industria confecțiilor”, menționează raportul.

Cei 1.140 de lucrători intervievați  sunt foști și actuali  angajați ai unor companii care aprovizionează  mărci de îmbrăcăminte importante, printre care H&M, Nike, Next, retailerul american The Children’s Place, Decathlon, dar și supermarketul britanic Tesco.

“În continuare, există riscul ca aceste condiții de muncă deplorabile să devină permamente. Drepturile muncitorilor au fost erodate, au existat disponibilizări  arbitrare ale forței de muncă sindicalizate și s-au întâmplat nereguli în lanțul de aprovizionare. Este puțin probabil ca această dinamică să fie inversată”,  a declarat Genevieve Le Baron, coordonatorul raportului.

Muncitorii din țările studiate au înregistrat o scădere medie a salariilor cu 11%, comparativ cu nivelurile pre-pandemice.

Dintre cei 72 la sută dintre lucrătorii care și-au păstrat locul de muncă în timpul pandemiei, 35% au raportat că au primit abuz verbal, 34% au fost supuși la amenințări sau intimidări, 22 % au raportat deduceri sau rețineri salariale neloiale și 19 % au declarat că li s-a refuzat accesul la instalațiile de apă și toaletă.

author avatar
Radu Jacotă Redactor
412 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger