AcasăȘTIRI EXTERNESchimbare strategică la Casa Albă. UE trebuie să devină o putere militară...

Schimbare strategică la Casa Albă. UE trebuie să devină o putere militară globală

Schimbare strategică la Casa Albă. UE trebuie să devină o putere militară globală

Este timpul ca UE să devină o putere militară globală și ca SUA să înceteze să împiedice ambițiile europenilor în materie de apărare, conform unui raport al Center for American Progress, un grup de reflecție de la Washington, care are legături strânse cu administrația Biden.

Raportul, care va fi publicat miercuri, 2 iunie, îl îndeamnă Joe Biden să încurajeze UE să dezvolte capacități militare puternice și face un apel la abandonarea deceniilor de opoziție din partea foștilor președinți americani la integrarea apării UE, sub pretextul duplicării risipitoare cu NATO – care rămâne o gândire ortodoxă pentru majoritatea comandanților militari americani și chiar pentru multe guverne ale UE.

Raportul, publicat cu doar 10 zile înainte ca Biden să facă prima sa călătorie în străinătate ca președinte pentru summit-urile G7 și NATO, solicită Washingtonului să-i preseze pe aliații europeni să cheltuiască mai mult pentru militarii lor pentru a atinge obiectivul de cheltuieli al NATO de 2% din PIB, împiedicând totodată UE să caute inițiative care ar economisi bani și ar îmbunătăți pregătirea pentru luptă. În schimb, se spune că NATO este lăsată să coordoneze un „amestec” de forțe naționale.

„Dependența Europei de SUA pentru securitatea sa înseamnă că SUA posedă de facto un drept de veto asupra direcției apărării europene”, potrivit raportului, scris de Max Bergmann, James Lamond și Siena Cicarelli. „Din anii 1990, Statele Unite și-au folosit în mod obișnuit puterea de veto efectivă pentru a bloca ambițiile de apărare ale Uniunii Europene.

„Acest lucru a dus frecvent la o situație absurdă în care Washingtonul insistă cu voce tare ca Europa să facă mai mult pentru apărare, dar apoi să se opună puternic atunci când uniunea politică europeană – Uniunea Europeană – încearcă să răspundă apelului”, au continuat ei, adăugând: „Această abordare politică a fost o o mare eroare strategică – una care a slăbit NATO militar, a tensionat alianța transatlantică și a contribuit la declinul relativ al influenței globale a Europei”.

Merkel și Macron, pentru o armată a UE

Concluziile raportului vor atrage cu siguranță o opoziție acerbă din partea unor lideri politici, diplomați NATO și comandanți militari, care consideră că țările UE nu au în mod fundamental capacitatea de a se apăra și că Bruxelles-ul, care deja se luptă pentru a dezvolta o politică externă comună, nu ar putea acționa niciodată ca o putere militară coerentă.

Oponenții integrării militare a UE au avertizat multă vreme că orice dublare a capacităților NATO, în special în domeniul „comandamentului și controlului”, ar elimina resursele necesare din alianță și ar servi numai în beneficiul adversarilor, inclusiv al Rusiei.

Cu toate acestea, liderii UE, inclusiv președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel, au susținut de mult ideea creării unei armate a UE – cel puțin ca obiectiv aspirațional, pentru a îmbunătăți coordonarea și cooperarea militară la Bruxelles.

Pregătiți de luptă și nu prea

Există un acord general în rândul criticilor și susținătorilor integrării militare a UE cu pivire la faptul că forțele armate naționale din Europa nu sunt la înălțime – în special în Germania – cel mai bogat și mai puternic membru al UE din punct de vedere politic, scrie Politico.

În acest sens, autorii noului raport sunt de acord. „Astăzi, o mare parte din echipamentele militare europene se află într-o stare șocantă de degradare”, au scris ei. „Forțele europene nu sunt pregătite să lupte cu echipamentul pe care îl au, iar echipamentul pe care îl au nu este suficient de bun”.

Dar autorii insistă că SUA ar trebui să-și accepte partea de vină. „Acesta este un eșec european”, spun ei. „Dar Washingtonul a jucat un rol critic, chiar dacă este subapreciat, în precipitarea acestui eșec”. Raportul arată că presiunea constantă pentru creșterea cheltuielilor NATO – în special din partea lui Donald Trump – este în centrul acestui rezultat defectuos.

„De mai bine de două decenii, atât administrațiile republicane, cât și cele democrate au presat cu fermitate capitalele europene pentru a-și consolida forțele naționale în sprijinul NATO”, arată raportul. „Dar acest accent pe nivelurile de cheltuieli naționale pentru apărare, întruchipat de angajamentul din 2014 al membrilor NATO de a cheltui două procente din PIB-ul lor pentru apărare, pur și simplu nu a funcționat. Apărarea europeană rămâne astăzi anemică, în ciuda creșterii semnificative a cheltuielilor”.

Rămâne de convins Biden, un susținător al NATO

Raportul va atrage cu siguranță atenție, deoarece Center for American Progress a devenit cunoscut ca un teren de instruire pentru oficialii administrației Biden, cu zeci de absolvenți ai grupului de reflecție acum în funcții la Casa Albă, Departamentul de Stat, Pentagon și alte agentii guvernamentale.

Rămâne de văzut dacă raportul îl va convinge pe Joe Biden, un susținător declarat al NATO, să-și schimbe gândirea.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a insistat asupra faptului că aliații au făcut progrese semnificative în direcția obiectivului de 2%, ceea ce a consolidat NATO în acest proces.

Întrebat, marți, la o conferință de presă marți cu privire la plângeri, inclusiv din partea Franței, potrivit cărora creșterea cheltuielilor NATO afectează resursele din programele de apărare ale UE, Stoltenberg a spus că NATO este locul potrivit pentru cheltuielile comune privind inițiativele militare.

„NATO este piatra de temelie pentru securitate și apărare pentru toți aliații NATO, iar a cheltui împreună este un multiplicator de forță, este un mod eficient de a cheltui și, de asemenea, trimite un mesaj foarte clar propriilor noastre populații și oricăror potențiali adversari”, a spus Stoltenberg. „Și apoi, desigur, cheltuielile împreună sunt o modalitate de a investi în legătura dintre Europa și America de Nord”.

SUA: Dublarea capacităților NATO ar fi o greșeală

Generalul (r) Philip Breedlove, fostul comandant al forțelor aliate NATO pentru Europa, a declarat că rămâne sigur că orice duplicare a capacităților UE și NATO ar fi o greșeală gravă.

„Dacă aceste națiuni care se află și în NATO vor să cheltuiască pentru apărarea lor, văd asta ca un lucru bun, pentru că orice lucru care va aduce beneficii UE va aduce și beneficii NATO”, a spus Breedlove. „Dar există o avertizare imensă și asta spunem de multă vreme, de la secretarul general la toți ceilalți: nu ar trebui să investim în capabilități duble”.

Breedlove a declarat că operațiunile NATO din Bosnia și Herțegovina și din Cornul Africii au dovedit de multă vreme că alianța poate funcționa eficient fără ca UE să dubleze funcțiile existente. Și a spus că NATO are prea multe nevoi urgente – aeronave și senzori pentru a ajuta la detectarea și contracararea rachetelor balistice și, în special, îmbunătățirea pregătirii trupelor – care ar trebui să fie centrul noilor cheltuieli.

„Există mult prea multe nevoi de pregătire, capacități care ar trebui îndeplinite mai întâi”, a spus Breedlove. „Ce nu trebuie să facem este să investim bani în capabilități duplicative redundante”.

„Va rămâne la latitudinea UE să stabilească o structură care i se potrivește cel mai bine”, spune raportul. „Dar SUA ar trebui să-și arate clar sprijinul pentru ca UE să se concentreze pe dezvoltarea și dobândirea de noi capacități care pot permite Europei să acționeze fără implicarea armatei SUA. Europa nu ar trebui doar să dubleze capabilitățile care există deja în cadrul NATO, ci să își stabilească propriile capabilități de bază care să completeze SUA, permițând Europei să servească ca partener egal în alianță”.

Bergmann, autorul principal al raportului, a declarat că politicienii și comandanții americani ar trebui să fie deschiși să adopte o nouă abordare.

„Trebuie să ieșim din mentalitatea că UE va fi o complicație pentru noi”, a spus Bergmann. „Există un fel de negaționism instinctiv cu privire la implicarea potențială a UE, în loc să o privim într-un mod potențial pozitiv”.

 

 

author avatar
Tudor Borcea
306 afisari

3 COMENTARII

  1. Dar ce vreti dv. NATIONALII ? Si cum vä simtiti dv. NATIONALII , pe calitatea de cetāteni ai UE si aliati NATO . Împreunā cu cetātenii din Germania , Ungaria etc. Simtiti nevoia de onestitate cu privire la cetātenii europeni onesti , ce îsi duc traiul acolo în Germania , Ungaria etc. ? Au si ei dreptul , sā fiti onesti ? E CORECT ASTA ?
    Ati fost prin tāri ale U.E. , da ? Germania , Ungaria etc. ? Dar prin tari nemembre ca Moldova , Ucraina , Rusia , Serbia etc. ?
    Cātre cine tinem obrazul , dacā tot am bātut palma ? Ori vreti altfel de obraz ?
    Copiilor dv. ce le spuneti ? Ce semānati , aia culegeti ! Sunteti cititi prin Bucuresti si cam atât ! La Cluj dans din āsta ca la 23 August , mai joacā unul Tene , însā e aproape zero. Totusi el o spune pe sleau.
    Asa se poartā lumea în Cluj. Vā place ?

  2. Romania primesti 30 di miliardi si o sa fie di renecunoscut.
    In 10-cinspi ani o sa terminam si DN1 intri Azuga si Prideal caci o sa apara autostrazi suspindati. Dar suspindarea dureaza si ea 10 sau cinspi ani la care si adauga masterplanul fezabilitatii di max 10 cinspi ani. Cinspi si cu cinspi si cu cinspi faci 50 ca nu a venit bani Jan Cote Jan Mare.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger