AcasăȘTIRI EXTERNESchimbare de regim după 32 de ani. A fost aleasă o nouă...

Schimbare de regim după 32 de ani. A fost aleasă o nouă guvernare! Cetățenii au sărbătorit victoria pe străzi

Muntenegru

Mii de susţinători ai partidelor de opoziţie din Muntenegru au ieşit luni în stradă pentru a sărbători o victorie electorală asupra partidului pro-occidental care a condus ţara în ultimii 30 de ani, notează BBC.

Susținătorii opoziției au sărbătorit în capitala Podgorica. „Aceasta este libertatea. Muntenegru a experimentat libertatea după 32 de ani”, a spus unul dintre manifestanţi.

La scrutinul de duminică, Partidul Democrat al Socialiştilor de la guvernare a câştigat cele mai multe voturi, aproximativ 35%, conform rezultatelor oficiale preliminare. Cu toate acestea, o coaliţie formată din trei grupări de opoziţie a declarat că a obţinut suficiente voturi pentru a forma următorul guvern.

Principala alianţă pro-sârbă şi pro-rusă, „Pentru viitorul Muntenegrului”, a câştigat aproape 33%, conform autorităţilor electorale de stat. Au urmat alte două grupuri de opoziţie, cu aproximativ 12% şi respectiv 5%. Împreună, toate aceste formaţiuni ar avea 41 din cele 81 de locuri din Parlamentul de la Podgorica, potrivit rezultatelor parţiale după numărarea a aproape 90% din voturi.

De ce votul de duminică este crucial pentru Muntenegru

Votul a fost crucial pentru păstrarea independenţei Muntenegrului în faţa încercărilor Serbiei şi Rusiei de a-şi aduce aliaţii naţionalişti şi anti-occidentali la conducerea statului balcanic.

În Muntenegru se intersectează interese geopolitice ale unor puteri mult mai mari. Ţara este membru al NATO şi candidat ascultător la intrarea în UE, dar are o comunitate semnificativă de ruşi, este apropiată de Serbia, forţa dominantă din regiune, şi este considerată spălătorul de bani al bogaţilor Rusiei.

Milo Djukanovic este, într-un fel sau altul, la conducere în Muntenegru din 1991, reuşind acest lucru printr-un joc de putere în care a opus naţionalismul muntenegrean celui sârb, deşi muntenegrenii au o afinitate aparte pentru Serbia, şi proeuropenismul filorusismului. „Regele cameleon” şi-a petrecut jumătate din viaţă conducând ţara aproape neîntrerupt ca premier sau preşedinte.

Din 1991 încoace, Djukanovic a avut timp pentru favorizarea contrabandei cu ţigări. Muntenegru a protejat, de asemenea, infractori notorii din Balcani, printre care Darko Saric, care a fost condamnat la 15 ani de închisoare pentru contrabandă cu cocaină de către un tribunal din Serbia în 2015, şi pe un şef al mafiei născut în Kosovo, Naser Kelmendi, care este cercetat în mai multe ţări.

Muntenegru s-a despărţit de Serbia printr-un referendum, în 2006, şi s-a îndepărtat de Belgrad şi de aliatul său ortodox Rusia, urmând un traseu pro-occidental şi aderând la NATO în 2017

author avatar
Andreea Vlad
392 afisari
Zenville

Ultimele știri

Alege ce cumperi: mielul de Paşte 2024 sau un kilogram de cireşe? Ambele sunt aproape imposibil de achiziţionat. Au preţuri prohibitive!

Cireşele de import, desigur, arată delicios pe tarabă, dar pofticioşii doar le privesc deocamdată, din cauza preţului.Vestea bună este că în două săptămâni vor...

Teribilism fără margini. Tânăr filmat când era tras de o mașină, pe o saltea/Imaginile, în atenția polițiștilor – VIDEO

Teribilism al unor tineri, în Baia Mare. Imaginile filmate în plină stradă, cu „aventura” care s-a vrut a fi fost distractivă, dar care ar...
proger