AcasăȘTIRI EXTERNESchelete în dulapul lui Biden. Documente clasificate, descoperite în biroul privat al...

Schelete în dulapul lui Biden. Documente clasificate, descoperite în biroul privat al președintelui / Trump râde la urmă

Schelete în dulapul lui Biden. Documente clasificate, descoperite în biroul privat al președintelui / Trump râde la urmă / Foto: printscreen

Documente clasificate datând din perioada vicepreședinției lui Joe Biden au fost găsite în birourile unui centru de reflecție din Washington unde actualul președinte a avut birouri, a anunțat luni Casa Albă. Documentele, descoperite în noiembrie, au fost predate Arhivelor Naționale.

Documente „clasificate” datând din perioada în care Joe Biden a fost vicepreședinte al Statelor Unite (sub Barack Obama, între 2009 și 2017) au fost găsite în noiembrie anul trecut de avocații personali ai președintelui american în birourile unui think tank din Washington, a anunțat luni, un avocat al Casei Albe.

„Informații sensibile compartimentate”

Aproape zece documente au fost găsite în biroul lui Joe Biden de la Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement, un think tank legat de Universitatea din Pennsylvania, a relatat CBS News. Nici unul dintre ele nu conținea secrete nucleare, a precizat aceeași sursă.

Totuși, precizează CNN, materialele clasificate includeau unele dosare strict secrete cu denumirea de „informații sensibile compartimentate”, cunoscută și sub numele de SCI, care este folosită pentru informații extrem de sensibile obținute din surse de informații.

Procurorul general al SUA, Merrick Garland, ceruse ca documentele să fie examinate de procurorii din Chicago înainte de a fi predate Arhivelor Naționale, care sunt responsabile de conservarea acestor documente, a adăugat CBS News. Biroul Federal de Investigații (FBI) a deschis, de asemenea, o anchetă.

Casa Albă cooperează cu Arhivele Naționale și cu Departamentul de Justiție”, a declarat Richard Sauber, consilierul juridic al lui Biden, într-un comunicat.

„Numărul mic de documente clasificate” a fost găsit într-un «dulap încuiat» la Penn Biden Center, a precizat el. „Documentele nu au făcut obiectul nici unei cereri sau solicitări anterioare” și, de la predarea lor către Arhive, avocații lui Joe Biden au continuat să coopereze pentru „a se asigura că Arhivele sunt în posesia tuturor documentelor administrației Obama-Biden”, a adăugat el, notează France 24.

Trump: „Când va percheziționa FBI Casa Albă?”

În august, FBI a efectuat o percheziție spectaculoasă la reședința din Florida a lui Donald Trump pentru a recupera mii de documente, printre care o sută de documente clasificate, luate de fostul președinte după ce a părăsit Casa Albă și pe care acesta refuzase anterior să le restituie arhivelor. Potrivit presei, documentele confidențiale confiscate la clubul său Mar-a-Lago conțineau informații sensibile despre China și Iran, precum și secrete nucleare.

„Când va percheziționa FBI-ul numeroasele reședințe ale lui Joe Biden și chiar Casa Albă?”, a reacționat Donald Trump într-un comunicat. „Aceste documente nu au fost cu siguranță declasificate”, a continuat cel care, după ce documentele au fost confiscate de la domiciliul său, a afirmat în mod eronat că președintele Statelor Unite poate declasifica un document.

Cine este „total iresponsabil”?

Situația lui Trump este însă diferită de cea a lui Biden. Potrivit avocaților lui Biden, aceștia au predat materialele clasificate și au notificat NARA (National Archives and Records Administration) imediat ce au fost descoperite. În cazul lui Trump, NARA și-a dat seama că lipseau documente cheie, iar oficialii NARA s-au târguit cu echipa lui Trump pentru returnarea documentelor guvernamentale.

În cele din urmă, Trump a returnat 15 cutii cu documente către NARA. Dar anchetatorii federali au ajuns mai târziu să suspecteze în mod corect că el încă mai deținea zeci de dosare clasificate suplimentare. Astfel, procurorii Departamentului de Justiție au obținut o citație a marelui juriu și, ulterior, au obținut permisiunea unui judecător de a percheziționa Mar-a-Lago, pentru a găsi documentele.

De când FBI a percheziționat Mar-a-Lago în august – percheziție care a scos la iveală zeci de dosare clasificate suplimentare – Trump a promovat acuzații nefondate despre presupusa gestionare defectuoasă a dosarelor guvernamentale de către predecesorii săi. Vestea despre dosarele clasificate apărute în biroul privat al lui Biden îi va oferi cu siguranță un nou combustibil lui Trump, care și-a anunțat deja candidatura la alegerile prezidențiale din 2024.

Biden l-a criticat pe Trump atunci când a văzut fotografiile făcute de FBI care arătau o serie de documente găsite pe proprietatea lui Trump vara trecută. „Cum s-a putut întâmpla așa ceva? Cum cineva – oricine ar putea fi el- poate fi atât de iresponsabil?”. a spus Biden. „Și m-am gândit ce date se aflau acolo care ar putea compromite sursele și metodele? Prin asta mă refer la nume de persoane care au ajutat sau, etc. … total iresponsabil”.

author avatar
Tudor Borcea