AcasăȘTIRI EXTERNEScene LGBT într-un serial pentru copii. Ungaria spune că gigantul Netflix a...

Scene LGBT într-un serial pentru copii. Ungaria spune că gigantul Netflix a încălcat legea

Scene LGBT într-un serial pentru copii. Ungaria spune că gigantul Netflix a încălcat legea / Foto: printscreen

Ungaria consideră că un desen animat Netflix care prezintă un sărut între persoane de același sex a încălcat legea. Autoritatea de reglementare a mass-media din această țară spune că o scenă în care două fete se sărută „ar putea fi dăunătoare pentru dezvoltarea morală a minorilor”.

Autoritatea ungară de reglementare în domeniul mass-media a declarat vineri că un serial pentru copii de pe Netflix a încălcat o lege controversată anti-LGBTQ+, arătând fete care se sărută. O altă scenă în care creaturi înfricoșătoare urmăresc personajele a fost, de asemenea, considerată problematică pentru copii.

„Mai multe plângeri” împotriva Netflix

Serialul Netflix, „Jurassic World Camp Cretaceous”, a fost clasificat pentru copii de 7 ani și peste, dar autoritatea de reglementare maghiară a declarat că firma de streaming ar fi trebuit să recomande serialul doar pentru adolescenți cu vârsta de peste 12 ani, scrie Politico.

Autoritatea de reglementare în domeniul mass-media a deschis o anchetă în august, în urma „mai multor plângeri” privind încălcarea de către serialul Netflix a unei legi anti-LGBTQ+ adoptată în 2021, care interzice promovarea și prezentarea către copii și adolescenți a ceea ce numește „divergența față de identitatea de sine corespunzătoare sexului la naștere, schimbarea de sex sau homosexualitatea”.

Autoritatea ungară a declarat că va cere autorității olandeze de reglementare în domeniul audiovizualului (CVDM) să investigheze cazul. Sediul european al Netflix se află în Olanda.

Aceasta a adăugat că decizia sa este similară cu cea a Consiliului britanic de clasificare a filmelor, care a sfătuit copiii să nu urmărească serialul din cauza „comportamentului periculos”. Netflix a refuzat să comenteze. Autoritatea olandeză de reglementare în domeniul mass-media nu a răspuns la o solicitare similară.

Comisia Europeană a acționat Budapesta în fața Curții de Justiție a UE din cauza acestei legi. Data la care se va desfășura procedura judiciară nu a fost încă stabilită, potrivit unui purtător de cuvânt al instanței.

author avatar
Tudor Borcea