AcasăȘTIRI EXTERNEScene inimaginabile în Canada: „Purificare prin foc”. Mii cărți „rasiste”, arse „în...

Scene inimaginabile în Canada: „Purificare prin foc”. Mii cărți „rasiste”, arse „în scop educativ”. Ce au făcut cu cenușa

Scene inimaginabile în Canada: „Purificare prin foc”. Mii cărți „rasiste”, arse „în scop educativ”. Ce au făcut cu cenușa

Considerate „discriminatorii” și acuzate de „perpetuarea stereotipurilor”, mii de cărți pentru tineret, dintre care Asterix și Tintin, au fost interzise în bibliotecile a zeci de școli din Ontario. Unele au fost arse, demers care amintește de practicile naziștilor.

În sud-vestul provinciei Ontario (Canada), Consiliul școlar catolic Providence, care reunește 30 de școli, a efectuat o adevărată epurare în cadrul bibliotecilor instituționale. Aproape 5.000 de cărți pentru copii despre populațiile autohtone au fost distruse, arată Radio-Canada.

„Îngropăm cenușa rasismului”

Motivul aceste acțiuni, cel puțin criticabilă:  „Acesta este un gest de reconciliere cu Primele Națiuni și un gest de deschidere față de celelalte comunități prezente în școala și societatea noastră”, a explicat Lyne Cossette, purtător de cuvânt al Consiliului școlar.

Cazul datează din 2019. În timpul unei „ceremonii de purificare prin foc” într-una dintre școlile din complex, titlurile interzise de pe rafturi au fost arse, în „scopuri educaționale”. Cenușa cărților a fost apoi folosită ca îngrășământ pentru a planta un copac, explică Consiliul școlar.

Un videoclip pentru elevi explică procesul: „Îngropăm cenușa rasismului, discriminării și stereotipurilor în speranța că vom crește într-o țară incluzivă, unde toți pot trăi în prosperitate și securitate”.

„Conținut desuet și inadecvat”

De asemenea, potrivit purtătorului de cuvânt, cărțile retrase din biblioteci aveau „conținut desuet și inadecvat”. Au fost retrase în total 155 de lucrări diferite (adică 4.716 cărți), iar 193 sunt în prezent în curs de evaluare. Nu toate cărțile au fost arse. Alte ceremonii urmau să se desfășoare în celelalte unități, dar pandemia Covid-19 le-a întârziat, scrie La Libre.

Printre lucrările eliminate se numără benzile desenate de Hergé („Tintin în America”, „Templul soarelui”), de Lucky Luke, „Asterix și indienii”, sau chiar romane și enciclopedii despre nativi.

„Selecția”, făcută de o Mama Omida autohtonă

Pentru a efectua acest „triaj”, Consiliul școlar a apelat la Suzy Lies, o „gardiană a cunoașterii” autohtone, care se prezintă ca cercetător independent și co-președinte al Comisiei pentru popoarele indigene a Partidului Liberal din Canada din 2016.

Potrivit acesteia, cărțile pentru tineret descriu popoarele timpurii ca „nefiabile, leneșe, bețive, stupide”, sau oferă „informații eronate”, „portretizare negativă și denaturare a persoanelor autohtone în desene”. Alte lucrări sunt, de asemenea, acuzate de înadecvare au acaparare culturală.

Autorii de cărți de benzi desenate din Quebec au reacționat, consternați de acest demers. Este cazul lui Marcel Levasseur, al cărui personaj din Laflèche a fost interzis din școli. „Aceasta nu este o carte de istorie”, explică autorul. „Folosim istoria ca fundal și ne amuzăm”.

În fața polemicii, Ministerul Educației din Ontario a băgat capul în nisip și a explicat pentru Radio Canada că alegerea cărților în biblioteci este responsabilitatea fiecărui consiliu școlar.

Întrebat de Radio Canada, filosoful specializat în educație Normand Baillargeon a nuanțat subiectul. „Că a sosit momentul să regândim ceea ce predăm despre istoria indigenă, este normal și sănătos, dar că ardem cărți mi se pare extrem de deranjant, are nuanțe istorice care nu-mi plac deloc”.

 

author avatar
Tudor Borcea
816 afisari

3 COMENTARII

  1. Fuckin’ retards! Ar trebui sa invada m Ontario sa le bagam mintile in cap! Sau daca suntem complet sadici sa le trimitem cateva herculesuri cu t i g a n i

  2. Poata i se scoala la mamaie sa arda si toate cartile de dragoste 💕 ce poponarii nu is discriminati rasial? Si atunci antisocialul jidanul Marx o sa ne mijeasca mãsaua de pe statuia lui din Germania.

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger