AcasăȘTIRI EXTERNEScene de război pe aeroport. Cel puțin 17 morți în confruntările cu...

Scene de război pe aeroport. Cel puțin 17 morți în confruntările cu poliția – VIDEO

Scene de război pe aeroport. Cel puțin 17 morți în confruntările cu poliția - VIDEO / Foto: printscreen

Cel puțin 17 persoane au murit luni la Juliaca, în sudul statului Peru, în confruntări între poliție și manifestanți care cereau plecarea președintelui Dina Boluarte.

 

„Am confirmat 17 morți astăzi la Puno în timpul confruntărilor cu poliția în apropierea aeroportului Juliaca”, în regiunea Aymara (populație amerindiană) din Puno, a declarat o sursă din cadrul biroului ombudsmanului, care a raportat de asemenea peste 30 de răniți.

Aeroportul Juliaca, teatru de război

Victimele au răni prin împușcare, a declarat un oficial de la spitalul Carlos Monge din Juliaca, unde au fost transportate.

Confruntările au izbucnit în momentul în care protestatarii au încercat să invadeze aeroportul Juliaca, situat la aproximativ 1.300 km sud de Lima, în regiunea Puno. Aeroportul fusese deja subiectul unei tentative de atac sâmbătă.

„Astăzi, peste 9.000 de persoane s-au apropiat de aeroportul Juliaca și aproximativ 2.000 dintre ele au lansat un atac nemilos împotriva poliției și a instalațiilor, folosind arme improvizate”, a declarat presei președintele Consiliului de Miniștri din Peru, Alberto Otarola, referindu-se la o „situație extremă”.

„Ceea ce se întâmplă este un masacru între peruani, vă cer calm, nu vă expuneți”, a spus primarul din Juliaca, Oscar Caceres, într-un apel către populație la radioul local La Decana.

Criză politică și instituțională

Aceste noi decese ridică la 39 numărul persoanelor care au murit în manifestațiile antiguvernamentale în aproape o lună de proteste în Peru, țară scufundată într-o gravă criză instituțională și politică, informează Boursorama.

Demonstranții cer demisia Dinei Boluarte, care a preluat conducerea țării după demiterea socialistului Pedro Castillo în decembrie. De asemenea, ei cer un nou parlament și organizarea imediată a alegerilor, deja devansate din 2026 în aprilie 2024.

Regiunea Puno, la granița cu Bolivia, este epicentrul protestelor din țară. O grevă pe termen nelimitat are loc acolo din 4 ianuarie. Este, de asemenea, punctul de plecare al unui marș organizat de mai multe colective de cetățeni și de țărani, care urmează să ajungă în capitala Lima în jurul datei de 12 ianuarie.

Protestele au început după ce parlamentul l-a demis și apoi l-a arestat pe  Castillo la 7 decembrie, în urma tentativei sale de dizolvare a parlamentului, descrisă de adversarii săi politici drept o „lovitură de stat”.

Luni, Peru i-a interzis fostului președinte bolivian Evo Morales să intre pe teritoriul său pentru „intervenția” sa în afacerile politice interne ale țării. Fostul președinte bolivian a fost activ în politica peruană de la venirea la putere a lui Pedro Castillo, în iulie 2021, până la înlăturarea sa, la 7 decembrie.

De atunci, Morales și-a exprimat sprijinul față de demonstrațiile care cer plecarea Dinei Boluarte și, în special, față de cele care au loc în regiunea Puno, pe care a vizitat-o în noiembrie anul trecut. Dreapta peruană o acuză că a împins sudul țării să se despartă pentru a fi anexat de Bolivia.

Dina Boluarte este cea de-a șasea persoană care ocupă președinția în cinci ani, într-o țară aflată într-o criză politică permanentă și măcinată de corupție.

author avatar
Tudor Borcea
460 afisari
Zenville

Ultimele știri

Imagini incredibile cu rapperul american Sean Diddy când îşi bate iubita cu sălbăticie pe holurile unui hotel (VIDEO)

Cassie Ventura, fosta iubită a lui Sean Diddy, i-a intentat proces artistului și-l acuză, printre altele, de viol. O înregistrare video din 2016 îl...

Tragedie în Marea Neagră! O navă s-a scufundat în apropiere de Sfântu Gheorghe. Trei marinari, dispăruţi!

O navă sub pavilion Tanzania s-a scufundat, sâmbătă dimineaţă, în Marea Neagră, la 26 mile marine de Sfântu Gheorghe.Opt membri ai echipajului au fost...
proger