AcasăȘTIRI EXTERNEScenariul unui război în Pacific! China are forța să spulbere toate bazele...

Scenariul unui război în Pacific! China are forța să spulbere toate bazele militare ale SUA!

Scenariul unui război în Pacific!Scenariul unui război în Pacific! China are forța să spulbere toate bazele militare ale SUA! / Sursa FOTO: Twitter.com

Scenariul unui război în Pacific! La începutul anilor 2000, forțele americane puteau relativ ușor să contracareze o eventuală invazie a Taiwanului de către China. Ar fi câștigat atât pe mare, cât și în aer. Dar, după 20 de ani de „război contra terorismului”, capacitățile armate ale SUA s-au erodat și azi apare decontul.

Nimeni nu se îndoiește de faptul că US Army nu-i o forță, doar că nu mai e cea mai tare! În Orientul Mijlociu, Federația Rusă continuă să facă legea (vezi păstrarea la putere a lui Bashar-al-Assad, în Siria), iar în Pacific, China revendică supremația. De aceea, nu-i de mirare că analiștii militari văd în prezent Beijingul drept o nucă mult prea tare pentru Washington.

Scenariul unui război în Pacific! Greșeala Americii, șansa Chinei

Chiar dacă bugetul militar al Statelor Unite este de departe cel mai mare din lume, blocajul instituit cu câțiva ani în urmă asupra cheltuielilor federale a dus la pierderi importante. Vorbim despre afectarea pregătirii operaționale a trupelor, precum și anularea unor programe de înarmare, pe care Pentagonul le considera prioritare.

În același timp, China pur și simplu a mușcat din tot ce i-a oferit piața! Firesc, a redus decalajul față de marile puteri militare ale lumii. Fie că a fost vorba de construcții navale, de producția de rachete cu rază lungă de acțiune sau de arme hipersonice, Partidul Comunist a cumpărat și dezvoltat într-un ritm alert.

China din 2021 și-a consolidat prezența în Pacific și face legea în Marea Chinei de Sud. Mai mult, are capacitatea să blocheze accesul oricui spre insulele pe care le-a ocupat!

Flota Chinei, superioară celei a SUA

Prin 2017, amiralul Harry Harris, aflat la comanda flotei din Pacific, avertiza că SUA nu dispun de mijloacele necesare pentru a răspunde la consolidarea semnificativă a capabilităților militare ale Chinei. El chiar avertiza că, în curând, puterea armată a Beijingului va fi egală cu cea a Statelor Unite. Azi nu doar că este egală, dar a și depășit-o, cred mulți! Mulți dintre cei care lucrează la Washington, pentru Pentagon!

Două rapoarte recent publicate peste Atlantic tind să-i dea dreptate amiralului Harris. Cel puțin în ceea ce privește operațiunile navale. Astfel, Centrul de Cercetare al Congresului SUA indica, la 9 martie, că marina chineză a depășit US Navy la numărul de nave (333 față de 296)! Conform ONI (Serviciul de „intelligence” al marinei SUA), flota Chinei va putea alinia 400 de nave până în 2025!

De curând, și succesorul amiralului Harris la conducerea INDOPACOM, amiralul Philip Davidson, a avertizat în cadrul unei audieri a Congresului că eroziunea capacităților militare americane va încuraja Beijingul să invadeze Taiwanul.

Acumulăm riscuri care ar putea determina China să schimbe unilateral status quo-ul înainte ca forțele noastre să poată oferi un răspuns eficient, a insistat amiralul Davidson.

RAND Corporation, simulare în cazul invaziei Taiwanului

RAND Corporation, un gigant în domeniu, tocmai ce a finalizat o interesantă simulare a unui posibil conflict armat în Pacific, între SUA și China. Totul, pe o presupusă invazie asupra Taiwanului. În analiza specialiștilor de la RAND Corporation, US Army ia bătaie la fundul gol!

Într-unul din cazurile analizate, forțele aeriene ale Taiwanui sunt distruse de China în doar câteva minute. În același timp, toate bazele aeriene americane din Pacific sunt atacate, iar orice tentativă a US Air Foirce de a trimite nave în regiune este blocată de arsenalul de rachete cu rază lungă al Chinei. „O ploaie de rachete” s-ar abate asupra bazelor americane din Pacific.

În Marea Chinei de Sud, bătăliile duse de chinezi au avantajul decisiv al locației; una este să lupți aproape de bazele tale navale și alta e să o faci la mii de kilometri distanță! Mai mult, numărul și gama de sisteme de arme implementate pe navele militare ale Chinei sunt inexpugnabile în momentul de față.

Multe dintre armele pe care le construiesc chinezii pot atinge și alte ținte decât Taiwanul – David Shlapak, specialist în afaceri militare la RAND Corporation.

Trei scenarii de luptă, un singur învingător

  1. În primul scenariu de luptă, China ar obține controlul asupra țărmurilor Taiwanului, prin preluarea insulelor Taiping, Quemoy, Matsu și Pratas, precum și a Arhipelagului Pengdu. Acest lucru ar testa și determinarea Statelor Unite de a interveni.
  2. Al doilea scenariu urmărește izolarea Taiwanului prin impunerea unei blocade aeriene și navale.
  3. În fine, în ultima fază vine invazia totală a insulei, cu toate riscurile pe care le implică un asemenea pas.

Dar China lui Xi Jinping pare a-și fi însușit una din lecțiile marelui strateg Sun Tzu. „Cel mai bine nu este să ai 100 de victorii dintr-o sută de bătălii, ci mai degrabă să învingi inamicul fără luptă”. Iar aceasta este exact calea pe care Beijingul o urmează în Pacific, acolo unde aplică o strategie care până acum dă roade.

author avatar
Nicholas Cezar Redactor
27.297 afisari

4 COMENTARII

    • Da…si asta e drept, doar ca noi astia nostalgici traim in trecut!
      Altfel arata lumea astazi daca cele 2 super puteri, Germania si Japonia castigau razboiul.
      Asta e….mafia, ca si astazi, aia de sus, nevazuta, nestiuta de NOI astia simpli…si-a facut treaba!

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger