AcasăȘTIRI EXTERNE„Scenariul Ucraina” în Taiwan. UE se pregătește de un posibil conflict SUA-China

„Scenariul Ucraina” în Taiwan. UE se pregătește de un posibil conflict SUA-China

Se deschide un nou front: război China - SUA, în zona Asia-Pacific!

UE se pregătește pentru riscul unei escaladări între China și SUA, pe măsură ce tensiunile din jurul Taiwanului cresc. Beijingul a avertizat cu privire la un răspuns „militar” în cazul în care președintele Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, va vizita Taiwanul în această săptămână.

Războiul declarațiilor care se deteriorează între SUA și China cu privire la Taiwan „ar putea escalada cu ușurință” și este urmărit îndeaproape în capitalele europene, potrivit unor diplomați de rang înalt.

„Scenariile cele mai pesimiste se realizează uneori”

Tensiunile cresc între cele mai mari două mari superputeri ale lumii, în timp ce Beijingul își intensifică amenințările cu privire la o posibilă vizită a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan în zilele următoare.

De la Bruxelles la Paris, oficialii UE au fost reticenți în a interveni în public în această dispută, chiar dacă China se apropie de riscul unei confruntări militare cu SUA. În culise, însă, diplomații europeni recunosc că există în mod clar pericolul ca situația să scape de sub control, scrie Politico.

„Scenariile cele mai pesimiste se realizează uneori”, a declarat Boris Ruge, vicepreședinte al Conferinței de Securitate de la München, citând ca exemplu invazia Rusiei în Ucraina. „Europenii ar face bine să se pregătească pentru situații neprevăzute, susținând Taiwanul, rămânând în același timp în contact strâns cu Beijingul, și ajutând la detensionarea situației”.

Pelosi a anunțat duminică că va lua o delegație a Congresului într-un turneu în Asia. O escală în Taiwan – care a provocat o reacție vehementă din partea Beijingului – nu a fost menționată în itinerariul ei oficial, dar ar putea totuși să aibă loc. Beijing insistă că o vizită a lui Pelosi în Taiwan ar fi o încălcare flagrantă a politicii „o singură Chină” care guvernează statutul teritoriului și un semnal de sprijin american pentru independența Taiwanului.

„Cei care se joacă cu focul se vor arde”

Președintele chinez Xi Jinping și-a subliniat poziția săptămâna trecută în timpul unei convorbiri tensionate cu Joe Biden. „Cei care se joacă cu focul se vor arde”, a declarat președintele chinez.

Ministerul Apărării din China a avertizat că „armata chineză nu va sta niciodată cu mâinile în sân” dacă deplasarea lui Pelosi va avea loc.

Marea Britanie a sugerat înarmarea Taiwanului, avertizând că Occidentul nu trebuie să facă aceleași greșeli în a nu lua apărarea taiwanezilor, ca în cazul Ucrainei. Ministrul german de Externe, Annalena Baerbock, a descris recent „apariția încrezătoare în sine și mai ales robustă a Chinei” în legătură cu Taiwanul ca fiind „o provocare globală”.

În public, însă, majoritatea celorlalte capitale europene au fost mai prudente în comentariile lor. Când au fost întrebați despre amenințarea Chinei cu un răspuns militar la o vizită a lui Pelosi, Ministerul francez de Externe și politica externă al UE nu au dorit să comenteze. Un diplomat UE a declarat că tăcerea în acest stadiu este de așteptat, având în vedere că Taiwanul este considerat în primul rând un interes al SUA, dar „reacția va fi diferită dacă vorbele se vor transforma în fapte”.

Întrebat dacă tensiunile reprezintă o preocupare pentru NATO, un diplomat european de rang înalt a declarat: „Nu este o problemă pentru NATO. Nu încă, dar ar putea escalada cu ușurință”. În „cel mai rău caz”, atenția americană ar fi deturnată de la Ucraina către tensiunile cu China cu privire la Taiwan, a spus diplomatul de rang înalt.

Riscul unei agresiuni chineze a crescut exponențial

Un al treilea diplomat european de rang înalt a declarat că riscul ca tensiunile dintre Washington și Beijing să dea în clocot este „urmărit îndeaproape”. Urmas Paet, un vicepreședinte al Comisiei pentru afaceri externe a Parlamentului European, a avertizat că intensificarea războiului din Ucraina a crescut „exponențial” riscul unei agresiuni chineze față de Taiwan.

Până relativ recent, Europa s-a ferit să vorbească despre Taiwan – o insulă democratică de 23 de milioane de locuitori despre care Beijingul susține că face parte din China. Starea de spirit s-a înrăutățit și mai mult în momentul în care China a promis un „parteneriat fără limite” cu Rusia și a urmat linia Kremlinului în ceea ce privește așa-numita „operațiune militară specială” împotriva Ucrainei.

Invazia rusă în Ucraina a determinat factorii de decizie politică europeni să se gândească la consecințele inimaginabile până acum ale impunerii de sancțiuni economice asupra celei de-a doua economii a lumii, în cazul în care Beijingul ar face o mișcare militară împotriva Taiwanului.

„În cazul unei invazii militare, am spus foarte clar că UE, împreună cu Statele Unite și aliații săi, vor impune măsuri similare sau chiar mai mari decât cele pe care le-am luat acum împotriva Rusiei”, a declarat la începutul acestei luni viitorul ambasador al UE în China, Jorge Toledo.

 

author avatar
Tudor Borcea
770 afisari

9 COMENTARII

  1. Regimul Bideu se duce dracului…urmatoarea Ucraina va fi o tara condusa de un cretin paranoic care se crede sultan…cin sa fie sultanul care ia tzeapa

    • Unul care lingea papucii lui Merkel(fata lui Hitler?) si se cheama erdo-wie…erdo-wo…erdo-wan…erdo-sucker

  2. Europa se pregateste sa ce? Sa se duca in cap si mai repede? Ca asa dau tonul doua proaste care sunt ministri de externe? Macar de-ar avea UE o pozitie principiala! Dar Taiwan este, de drept, a Chinei. O lume intreaga recunoaste asta, inclusiv America. Sustine UE democratia? In Taiwan, dictatura lui Chian Kai Shi i-a vanat nemilos pe unionisti, iar regimul ”democrat” de acum tot asta face.

  3. ROMANII AU AJUNS SI SLUGA AMERLOCILOR PRIN NOUL CONDUCATOR SUPREM , ESCROCUL SASE CASE CE SE PLOCONESTE IN FATA TUTURORA PENTRU UN POST UNDE SA FIE PROTEJAT DUPA TERMINAREA MANDATULUI PENTRU A EVITA PUSCARIA !

    ROMANII , URMATOAREA NATIE DE SACRIFICIU DUPA UCRAINA IN CAZ DE …..

  4. „Riscul unei agresiuni chineze…”? Adică China agresează China? Că parcă pricipiul „o singură Chină” e recunoscut de majoritatea țărilor lumii inclusiv de scârboasa leghetebisto-satanistă țară numită SUA, cea mai agresoare dintre toate țările lumii. Parcă Taiwanul nu e recunoscut ca țară. Adică China n-are voie să facă ce vrea pe teritoriul ei?

    • Cum sa faca China ce vrea pe teritoriul ei?! Doamne fereste! Terra este o colonie americana. Nu stiati? Ce ne spun americanii aia facem, fereasca sfantul sa ne spuna sa stam in cap ca aia facem, nu conteaza de partea cui este dreptatea. America este buna si dreapta iar Rusia, China este iak, rau, bleah.

  5. AMERICANII O CAUTA CU LUMANAREA !,TOT CE E POSIBIL CA SA GASEASCA IN CHINA ADVERSARUL CARE SA-I PUNA CU BOTUL PE LABE .
    AMERICA UITA CA TARILE BRICS AU INCEPUT SA SE IMULTEASCA :ARABIA SAUDITA ,ARGENTINA ,IRANUL ,VENEZUIELA ,INDONEZIA CANDIDATE LA NOUA FARTA ECONOMICASI POLITICA A LUMII.

    PELOSI O KAMALA ,A PLECAT SI EA DE PLICTISEALA PRIN LUME POATE ,POATE SE LIPESTE DE CAREVA,REAMINTITI-VA PLIMBAREA KAMALEI IN EUROPA ,PROSTII DE SERVICIU S_AU
    GASIT IN ROMANIA !!!!!!!!!!!!!.

  6. Si din nou China este agresoarea, din nou. Este Lupul cel rau ce distruge pacea si liniștea Europei. Asa cum a facut si Rusia pana acum. Dar oile proaste cu creierul spălat si înțepat aplauda frenetic si merg din nou pe fenta. Rușii si gălbejiți sunt de vina ca amerlocii vor sa ii facă pe toti sclavi

    • Americanii sunt fruncea . Presedintele Romaniei este omul de vaza ce protejeaza romanii si a intarit frontul estic . Fortele armate Romane impreuna cu cele ale USA sunt garantia pacii Mondiale

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger