AcasăȘTIRI EXTERNEScenariul Ucraina, exportat în Taiwan? China: „Sprijinul SUA va fi în zadar”

Scenariul Ucraina, exportat în Taiwan? China: „Sprijinul SUA va fi în zadar”

Scenariul Ucraina, exportat în Taiwan? China: „Sprijinul SUA va fi în zadar”

China a avertizat marți SUA că va plăti un „preț mare” pentru încercările de a-și arăta sprijinul pentru independența Taiwanului, în timp ce o delegație de foști oficiali americani din apărare trimisă de președintele Joe Biden a aterizat la Taipei, pe fondul temerilor că Beijingul ar putea încerca să acționeze împotriva „insulei rebele” într-un mod asemănător cu invazia militară a Rusiei în Ucraina.

China a denunțat vizita delegației americane la Taipei, în timp ce președinta insulei, Tsai Ing-wen, a promis că va colabora mai strâns cu aliații ca răspuns la ceea ce ea a numit amenințarea militară în creștere a Chinei.

„China nu va cădea în capcană”

Delegația americană a fost condusă de fostul șef de stat-major interarme, Mike Mullen.

„Încercarea SUA de a-și arăta sprijinul Taiwanului va fi în zadar, indiferent pe cine trimite SUA”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, miercuri, la Beijing.

„Poporul chinez este ferm hotărât și hotărât să apere suveranitatea națională și integritatea teritorială”, a spus adăugat el.

Postările pe conturile de rețele sociale ale publicației chineze de stat Global Times au oferit reacții la vizita SUA. „Este o provocare evidentă. Să ne păstrăm calmul și să nu ne lăsăm păcăliți. Ei așteaptă ca China să sară în capcană”, a scris un comentator.

„SUA sunt ferme în angajamentele asumate”

De partea sa, Mike Mullen a declarat că colaborarea dintre SUA și Taiwan este mai puternică și mai extinsă decât oricând.

„Statele Unite vor continua să se opună oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului și vor continua să susțină o soluționare pașnică a problemelor de peste strâmtoare, în concordanță cu dorințele și interesele cele mai bune ale poporului din Taiwan”, a spus Mullen, alături de Tsai, într-o întâlnire difuzată, scrie The Guardian.

„Sper că fiind aici cu voi, vă putem asigura pe dumneavoastră și poporul dumneavoastră, precum și pe aliații și partenerii noștri din regiune, că Statele Unite sunt ferme în angajamente asumate”.

Alertă în jurul insulei

Taiwan, revendicat de China drept propriul său teritoriu, este în alertă în cazul în care Beijingul încearcă să folosească criza din Ucraina ca o oportunitate pentru a interveni pe insulă, deși guvernul nu a raportat nici o activitate neobișnuită din partea Chinei.

China a trimis aeronave militare în zona de identificare a apărării aeriene a Taiwanului aproape zilnic, iar sâmbătă, Ministerul chinez al Apărării  a protestat împotriva trecerii distrugatorului american cu rachete ghidate USS Ralph Johnson prin strâmtoarea Taiwan.

„Amenințarea militară a Chinei pentru strâmtoarea Taiwan și pentru regiune continuă să crească”, a spus Tsai delegației SUA.

„Așteptăm cu nerăbdare să lucrăm și mai strâns cu SUA și cu alte părți interesate din regiune, răspunzând colectiv provocărilor și acțiunilor unilaterale care ar putea afecta securitatea, pentru a menține pacea și stabilitatea regională”, a spus ea.

author avatar
Tudor Borcea
650 afisari

4 COMENTARII

  1. Va fi pus în aplicare scenariul că urmează ca SUA să intre î Coreea de Nord? Deocamdată scenariul cu invadarea Ucrainei, urmat de invadarea Taiwanului se derulează, vedem, conform aranjamentelor de culise SUA, Rusia, China.

  2. nu cred ca se pune careva cu China sa fie clar.!
    Cu toate ca amercanilor le plac asemenea chestii vezi Vietnam Siria Iraq unde (n-)au gasit arme chimice,Libia Somalia Afganistan etc si mai nou Ucraina ca sa-i fitileasca pe rusi……..

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger