AcasăȘTIRI EXTERNEScenariul negru pentru Taiwan se confirmă. China nu renunță și face anunțul...

Scenariul negru pentru Taiwan se confirmă. China nu renunță și face anunțul de care se temea Casa Albă

Scenariul negru pentru Taiwan se confirmă. China nu renunță și face anunțul de care se temea Casa Albă / Foto: Facebook

China și-a reafirmat miercuri amenințarea de a folosi forța militară pentru a aduce insula Taiwan autonomă sub controlul său, în contextul în care exercițiile militare chinezești amenințătoare au ridicat tensiunile dintre cele două părți la cel mai înalt nivel din ultimii ani.

În declarația chineză se arată că Beijingul urmărește „unificarea pașnică” cu Taiwanul, dar „nu se angajează să renunțe la utilizarea forței militare și își păstrează toate opțiunile necesare”.

Nancy Pelosi a trecut linia roșie

Într-un răspuns suplimentar, China a declarat că întrerupe dialogul cu SUA, principalul susținător militar și politic al Taiwanului, pe teme de la securitatea maritimă la schimbările climatice.

China susține că a fost provocată de o vizită în Taiwan, săptămâna trecută, a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA, Nancy Pelosi, dar Taiwanul spune că astfel de vizite sunt de rutină și că China a folosit acest lucru doar ca pretext pentru a-și spori amenințările.

Ministrul taiwanez de Externe, Joseph Wu, a avertizat marți că exercițiile militare chineze reflectă ambițiile de a controla mari porțiuni din vestul Pacificului, în timp ce Taipei și-a desfășurat propriile exerciții pentru a sublinia că este pregătit să se apere.

Strategia Beijingului ar include controlul mărilor Chinei de Est și de Sud prin strâmtoarea Taiwan și impunerea unei blocade pentru a împiedica SUA și aliații săi să ajute Taiwanul în cazul unui atac, a declarat Joseph Wu într-o conferință de presă la Taipei, scrie US News.

Taiwanul s-a despărțit de China continentală pe fondul unui război civil în 1949, iar cei 23 de milioane de locuitori ai insulei se opun în marea lor majoritate unificării politice cu China, preferând în același timp să mențină legături economice strânse și status quo-ul independenței de-facto.

Dincolo de riscurile geopolitice, o criză prelungită în strâmtoarea Taiwan – o cale de acces importantă pentru comerțul mondial – ar putea avea implicații majore pentru lanțurile internaționale de aprovizionare, într-un moment în care lumea se confruntă deja cu perturbări și incertitudini în urma pandemiei Covid-19 și a războiului din Ucraina.

În special, Taiwanul este un furnizor crucial de microcipuri  pentru economia globală, inclusiv pentru sectoarele de înaltă tehnologie din China.

author avatar
Tudor Borcea
1.210 afisari

3 COMENTARII

  1. Pana la urma oricum urma sa se intample, acuma este un moment ideal pentru ca guvernul american pare foarte slab, se pare ca nu poate face nimic bine. Dupa ce au pierdut in Afganistan untr-un mod foarte rusinos au inceput razboi cu Rusia in Ucraina. Acuma ca pierd in Ucraina incep cu China in Taiwan. Rezultatul va fi acelasi dar intr-un timp mai scurt

  2. China a tot avertizat că vizita asta, a unui politician de rang înalt, care de-a lungul anilor și-a făcut un renume din retorica anti-chineza, va fi considerată o încălcare a liniei roșii. Cu toate astea, SUA și Taiwan au mers înainte, sfidătoare. Pentru că acum să spună că era ceva de rutină! Nu știu… În afară de nesimțire, mai sesizați vreo asemănare între administrația taiwaneza și cea ucraineană?

  3. Succes pentru China 🇨🇳 in planul de unificare,iar acesti provocatori de razboaie ,drogati si homolai nu au nici o sansa cu armata chineza

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger