AcasăȘTIRI EXTERNEScenariul negru în Marea Britane. Milioane de oameni vor fi afectați /...

Scenariul negru în Marea Britane. Milioane de oameni vor fi afectați / Totul depinde de Putin

Scenariul negru în Marea Britane. Milioane de oameni vor fi afectați / Totul depinde de Putin / Foto: Facebook

În fața riscurilor ce apasă asupra aprovizionării cu energie iarna viitoare, Marea Britanie se pregătește să își mențină în funcțiune mai mult timp centralele pe cărbune, într-un senariu în care Rusia reduce și mai mult livrările de gaze în Europa.

„Este corect să explorăm o gamă largă de opțiuni pentru a ne consolida securitatea și aprovizionarea cu energie” și „chiar dacă nu există o penurie, s-ar putea să trebuiască să ne menținem deschise centralele pe cărbune” în această iarnă, potrivit unui comunicat al Londrei transmis AFP.

Șase milioane de gospodării vor fi afectate

Într-un scenariu în care Rusia își reduce și mai mult livrările de gaze către Europa, întreruperile de energie electrică în timpul vârfurilor de consum ar putea afecta până la șase milioane de locuințe iarna viitoare, a declarat o sursă apropiată problemei, confirmând un raport al ziarului The Times.

Marea Britanie, care depinde în mare măsură de gaz pentru producția de energie electrică, importă mai puțin petrol și gaze rusești decât alte țări europene, iar Londra a anunțat că va înceta să mai importe petrol și cărbune rusești până la sfârșitul anului și că, în cele din urmă, va înceta să mai importe gaze.

Ministrul Energiei, Kwasi Kwarteng, le-a cerut operatorilor celor trei centrale electrice pe cărbune rămase în țară, care urmau să se închidă începând cu luna septembrie a acestui an, să le mențină deschise, fără a renunța la obiectivul țării de a renunța complet la cărbunele termic până în octombrie 2024, a anunțat executivul, scrie Boursorama.

Drax, care exploatează cea mai mare centrală pe cărbune din țară, indicase deja în septembrie că ar putea prelungi utilizarea cărbunelui, dacă este necesar, pentru a contribui la menținerea echilibrului rețelei electrice.

O altă opțiune explorată de guvern pentru a asigura aprovizionarea este prelungirea duratei de viață a centralei nucleare Hinkley B, care ar urma să fie dezafectată în această vară, a declarat luni secretarul pentru tehnologie, Chris Philip.

Pe lângă temerile legate de aprovizionare, creșterea prețurilor la energie alimentează o criză gravă a costului vieții în țară, care se va agrava și mai mult în această iarnă.

Londra a decis săptămâna trecută să introducă o taxă pe profiturile giganților petrolieri pentru a finanța miliarde de lire sterline de sprijin pentru cei săraci. Guvernul britanic a publicat recent o nouă strategie care continuă să se concentreze pe dezvoltarea energiei regenerabile, dar care susține, de asemenea, investițiile în hidrocarburile din Marea Nordului.

author avatar
Tudor Borcea