AcasăȘTIRI EXTERNEScenariul negru, confirmat în Italia. Președintele acceptă demisia premierului Mario Draghi

Scenariul negru, confirmat în Italia. Președintele acceptă demisia premierului Mario Draghi

Scenariul negru, confirmat în Italia. Președintele acceptă demisia premierului Mario Draghi / Foto: Facebook

La o zi după destrămarea coaliției sale guvernamentale, premierul italian Mario Draghi și-a prezentat joi demisia președintelui Sergio Mattarella, deschizând calea pentru alegeri anticipate în septembrie sau octombrie.

Premierul italian Mario Draghi și-a prezentat joi, 21 iulie, demisia președintelui Sergio Mattarella, la o zi după o zi agitată în parlament, în care coaliția sa de uniune națională a făcut implozie, provocând îngrijorare pe piețe și în Europa.

Bruxelles denunță „partide iresponsabile”

Mario Draghi și-a prezentat „demisia sa și a guvernului său”. Președintele Republicii a luat notă. Guvernul rămâne în funcție pentru a gestiona afacerile curente”, a anunțat președinția într-un comunicat.

Se așteaptă ca președintele să dizolve parlamentul și să convoace alegeri anticipate pentru această toamnă.

Această concluzie este așteptată după ce Forza Italia, partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, Liga, formațiunea de extremă dreapta a lui Matteo Salvini, și Mișcarea populistă 5 Stele (M5S) au refuzat să participe miercuri la votul de încredere cerut de premier în Senat.

Chiar dacă a obținut în cele din urmă încrederea , aceste dezertări în masă reprezintă o dezavuare pentru Mario Draghi, care se declarase gata să rămână în funcție cu condiția ca partidele din coaliția sa să se alinieze în jurul unui „pact” guvernamental, deja periclitat săptămâna trecută de o primă dezertare a M5S.

Draghi, care a preluat funcția în februarie 2021 pentru a scoate Italia din criza economică și de sănătate, și-a prezentat demisia președintelui Mattarella pe 14 iulie, care a fost imediat respinsă.

Comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, a calificat partidele care au dezertat drept „iresponsabile”, în timp ce Bruxelles și partenerii săi europeni au făcut presiuni pentru ca Mario Draghi, o garanție a stabilității, să rămână în funcție.

author avatar
Tudor Borcea