AcasăȘTIRI EXTERNEScenariu negru peste Prut. Când va ataca Putin Republica Moldova

Scenariu negru peste Prut. Când va ataca Putin Republica Moldova

Scenariu negru peste Prut. Când va ataca Putin Republica Moldova / Foto: Kremlin.ru

Forțele rusești vor viza probabil Republica Moldova, dacă vor reuși să câștige ofensiva din Ucraina – sau chiar mai devreme, potrivit unui expert.

Rusia continuă să își concentreze cea mai mare parte a puterii sale militare pe obținerea controlului asupra regiunii Donbas din estul Ucrainei, care a fost un punct central al războiului încă de la început. După eșecul de a cuceri capitala Kiev, forțele rusești s-au concentrat din ce în ce mai mult pe luptele din est.

Un atac din Transnistria

Dar perspectiva lansării unei invazii similare în Republica Moldova, țară din sudul Ucrainei, a fost o temere constantă de luni de zile. La fel ca vecinul său aflat în conflict, Moldova a fost un teritoriu sovietic înainte de 1991. De asemenea, are o regiune separatistă de-a lungul graniței sale cu Ucraina, Transnistria, care este recunoscută de Moscova, dar nu și de vreun alt membru al Națiunilor Unite.

Mulți au speculat că forțele rusești ar putea prelua controlul asupra Moldovei în urma unei ipotetice victorii în Ucraina. Dar Iuri Felshtinski, autor, istoric și expert în istoria geopolitică a Rusiei, a declarat că o invazie a Moldovei ar putea începe mult mai devreme, scrie Newsweek.

„Chiar înainte de a termina cu Ucraina, dacă vor ajunge la Transnistria în acest proces, vor începe un război acolo”, a explicat el. „Moldova ar fi în pericol în momentul în care Rusia se va muta în Transnistria. Dacă ucrainenii nu sunt capabili să îi rețină, atunci ei vor ajunge în Transnistria și vor începe războiul în Moldova. Iar Moldova, bineînțeles, nu este membră a NATO”.

Felshtinsky a afirmat că Vladimir Putin nu va fi niciodată mulțumit doar cu asigurarea controlului asupra regiunii separatiste Donbas din Ucraina, care a fost pretextul actualei invazii, sau asupra oricăror alte regiuni pe care trupele sale le controlează în prezent.

Un scenariu ipotetic. Deocamdată

Lucrurile premergătoare în Moldova, a explicat el, au fost deja pregătite. Aproximativ 2.000 de ofițeri ruși de menținere a păcii au rămas staționați în Transnistria de la căderea URSS, iar în ultimul deceniu au început să elibereze pașapoarte rusești pentru populația vorbitoare de limbă rusă.

„În Republica Moldova, în Transnistria, există aproximativ 220.000 de persoane vorbitoare de limbă rusă cărora guvernul rus a început să le elibereze pașapoarte rusești”, a adăugat Felshtinsky. „Au început să facă acest lucru pentru prima dată în 2014”.

Oficialii ruși au respins în trecut ideea de a invada Republica Moldova, ministrul adjunct de Externe Andrei Rudenko declarând în aprilie că „ar dori să evite un astfel de scenariu”. Primul ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilița, a declarat la sfârșitul lunii iulie că este „foarte îngrijorată” de perspectiva unei invazii rusești, dar a adăugat, de asemenea, că acesta „este un scenariu ipotetic deocamdată”.

author avatar
Tudor Borcea
408 afisari

1 COMENTARIU

Comments are closed.

Zenville

Ultimele știri

proger