AcasăȘTIRI EXTERNEScaunul lui Viktor Orban și fierăstrăul opoziției

Scaunul lui Viktor Orban și fierăstrăul opoziției

Scaunul lui Viktor Orban și fierăstrăul opoziției

Pentru opoziția din Ungaria, alegerile de anul viitor sunt, literalmente, decisive. Sondajele sugerează că o alianță disparată de șase partide are o șansă reală să pună capăt guvernării primului ministrului Viktor Orban, campionul „democrației iliberale”, care este la putere din 2010. 

Dar natura extrem de diversă a alianței – de la milenialii liberali la conservatorii din orașele mici – este o sabie cu două tăișuri.

Mize pentru Ungaria, mize pentru Europa

În ce privește aritmetica electorală, doar un mare bloc de opoziție poate atrage suficienți alegători pentru a-l înfrunta pe pe Orban. Dar a avea o coaliție atât de largă înseamnă că tensiunile și rivalitățile nu sunt niciodată departe de suprafață.

Alegerile parlamentare, așteptate primăvara viitoare, sunt mize importante atât pentru Europa, cât și pentru Ungaria.

Dacă Orban va câștiga un alt mandat, relațiile foarte tensionate dintre Budapesta și mainstream-ul UE vor fi testate și mai mult. Orban s-a despărțit deja de alianța de centru-dreapta a Partidului Popular European. Premierul olandez Mark Rutte a sugerat chiar, luna trecută, că ar putea fi timpul ca Ungaria să părăsească UE.

Opoziția, un „produs al disperării”

O înfrângere pentru Orban și partidul său naționalist Fidesz ar prezenta posibilitatea unei reluări a relațiilor cu UE – deși modul în care s-ar desfășura acest lucru este extrem de incert, având în vedere gama largă de opinii din cadrul alianței de opoziție.

„Opoziția anti-Orban din Ungaria este un produs al disperării”, a spus filosoful Gaspar M. Tamas, un disident din era comunistă

Un bloc de șase partide

Eșecurile anterioare de a-l învinge pe Orban au determinat  șase partide să facă pasul fără precedent de a-și uni forțele, la sfârșitul anului 2020. Se așteaptă ca acestea să nominalizeze un candidat comun pentru postul de prim-ministru la alegerile primare din două tururi în această toamnă.

Intervievați de Politico, toți cei șase politicieni care candidează pentru nominalizare și-au exprimat încrederea că este posibil să câștige. Dar mulți au vorbit și despre imensele provocări interne și externe cu care se confruntă pentru a-l învinge pe Orban, unul dintre cei mai longevivi prim-miniștri ai Europei, care și-a construit o reputație de operator politic nemilos în mai mult de trei decenii în politică.

LGBT și scandalul Pegasus

Pe plan intern, includerea unui partid cu bagaje de extremă dreaptă și antisemite în coaliție reprezintă o provocare incomodă pentru grupurile mai liberale. Diviziunile privind controversata lege anti-LGBTQ + a Ungariei au apărut în ultima vreme.

Pe plan extern, provocările includ atacuri ale aparatului de propagandă al guvernului și obstacole în calea transmiterii mesajului opoziției împotriva puterii mass-media susținute de Fidesz. La începutul acestei luni, un consorțiu internațional de mass-media și ONG-uri a raportat că un spyware a fost folosit pentru a viza telefoanele mobile ale criticilor guvernamentali, în cadrul Proiectului Pegasus.

Ce mi-e stânga, ce mi-e dreapta

Liderii opoziției își exprimă speranța că alegătorii sunt preocupați mai ales de starea democrației din Ungaria, care a fost acuzată de instituțiile UE că a pus în pericol valorile de bază ale blocului.

A apărut un tip de alegător de opoziție „pentru care nu este important dacă ești de dreapta sau de stânga, nu este important dacă ești liberal sau social-democrat, dar este important să fii democrat”, a declarat Klára Dobrev, vicepreședinte al Parlamentului European și candidatul coaliției democrate de stânga la șefia guvernului.

Tabăra anti-Orban speră, de asemenea, să valorifice frustrarea crescândă a cetățenilor în fața corupției și a problemelor economice pentru a mobiliza alegătorii.

Marea provocare: motivarea ieșirii la vot

Aproximativ 37 la sută dintre maghiari susțin lista opoziției, în timp ce 36 la sută  susțin partidul Fidesz, potrivit unui sondaj recent realizat de Institutul IDEA. Totuși, printre maghiarii care spun că vor merge la vot cu siguranță, Fidesz are un ușor avantaj, cu 47 la sută, comparativ cu 45 la sută pentru opoziție.

Acesta le reamintește strategilor opoziției că una dintre principalele lor provocări în ziua alegerilor va fi motivarea cetățenilor nemulțumiți de Orban să iasă efectiv la urne.

Multe vor depinde de cursele din cele 106 circumscripții electorale ale țării – unde opoziția speră să candideze împreună – și de câți alegători indeciși în prezent se vor prezenta în cele din urmă pentru a vota împotriva lui Orbán.

Rolul dreptei Jobbik

O altă provocare este rolul partidului de dreapta Jobbik, care, în ultimii ani, a încercat să-și elimine trecutul antisemit și anti-rom și face acum parte din coaliția de opoziție.

Întrebat despre îngrijorările comunităților de romi și evrei din Ungaria, liderul Jobbik, Péter Jakab – un alt candidat de opoziție la postul de prim-ministru – a spus: „Dacă erau speriați de vechiul Jobbik atunci, acum ar trebui să se sperie de actualul Fidesz”.

Jakab, a cărui bunică avea origini evreiești, a acuzat partidul de guvernământ că a folosit mesaje antisemite împotriva sa.

Dar diviziunile ideologice din cadrul opoziției au revenit recent în prim plan atunci când Jobbik s-a alăturat Fidesz pentru a vota în favoarea legislației care se presupune că are drept scop combaterea pedofiliei, care a inclus o interdicție de promovare sau portretizare a homosexualității către minori.

Mașina de propagandă a Fidesz

În exterior, Fidesz proiectează încredere, insistând că campania opoziției nu este deloc îngrijorătoare. Dar mașina Fidesz lucrează din greu pentru a împiedica opoziția în acest stadiu incipient al campaniei.

Străzile sunt pline cu panouri publicitare pro-guvern, finanțate de contribuabili.

Alegătorii primesc scrisori de la Viktor Orban prin poștă, în timp ce mass-media de stat repetă teoriile conspirației promovate de partidul de guvernământ. În plus, premierul a cerut săptămâna trecută un referendum pe probleme LGBTQ + – așteptat în lunile de dinaintea alegerilor – cu întrebări pe care adversarii guvernului le-au criticat ca fiind stigmatizante și înșelătoare.

„Un guvern care nu este Fidesz nu va guverna”

Iar mass-media pro-guvernamentale par să intenționeze să discrediteze cele mai populare figuri ale alianței opoziției. Între timp, politicienii din opoziție spun că nu își pot realiza ideile într-o parte semnificativă din mass-media și de multe ori nici măcar nu pot achiziționa spațiu publicitar.

Alianța de opoziție s-a bazat puternic pe rețelele sociale și campaniile stradale pentru a depăși astfel de obstacole și pentru a ajunge la alegători. Chiar dacă opoziția reușește să depășească obstacolele și să câștige alegerile, s-ar putea confrunta în continuare cu provocări semnificative pentru o guvernare eficientă.

Ca parte a strategiei sale politice, Orban și-a instalat aliați în poziții cheie în aparatul de stat pentru perioade neobișnuit de lungi. O majoritate de două treimi din parlament ar fi necesară pentru a răsturna multe dintre reformele sale. Guvernul a lucrat, de asemenea, pentru a muta controlul asupra activelor statului în mâinile aliaților săi în ultimele luni.

Orice potențial guvern anti-Orban se va confrunta cu figure apropiate de Fidesz aflate la conducerea instituțiilor, de la parchet la consiliul media.

Există „multe puncte în aranjamentele constituționale maghiare al căror scop este acela că, dacă există un guvern care nu este Fidesz, acesta nu va putea guverna”, a declarat Klara Dobrev.

author avatar
Tudor Borcea
314 afisari
Zenville

Ultimele știri

proger